Debatter skruvas ibland upp, inte minst av medier, med förväntningar att väljarna ska ges tydliga politiska besked. Den funktionen som politisk upplysningstjänst finns det nog annat som lämpar sig bättre för. Politiska debatter ska främst lyfta fram skillnader mellan alternativ och ge ett av flera underlag för väljarnas att ta ställning. I så motto fyllde gårdagens partiledardebatt sin funktion. Jobben, skolan, vapenexporten, energifrågor, skatter och statsfinanser hanns med. Ämnen som sjukförsäkring och a-kassa, ökade klyftor och miljö behandlades oerhört sparsamt.
Ett av mina bestående intryck är att den regering som leder landet inte vill vara regering och ansvariga i debatter. Huvudkampen blev i stället hur (S)-alternativet ser ut och hur det påverkar företag och jobb. Där är regeringspartierna ivriga i sina försök att skrämma med skattehöjningar.
Det blir en total brist på ansvarstagande för egna tillkortakommanden och misslyckanden. När Löfven räknar upp förslag som ska minska arbetslösheten skryter Reinfeldt med att 300 000 fler är i jobb, trots en arbetslöshet på en nivå som de borgerliga själva har benämnt "massarbetslöshet". När Löfven vill samarbeta med näringslivet om innovationer och forskning kallades det av Reinfeldt för "fika med Löfven", och uttalas med antydan till påklistrat hånleende. När Löfven talar långsiktig överenskommelse om energipolitiken slås det bort av allianspartierna med ett entaktat tal om kärnkraftsutbyggnad. När Löfven talar ökade skillnader i skolan har allianspartierna noll ideér om förbättringar. När Löfven föreslår att momsen på krogen ska återgå till samma nivå som den har legat på under hela Reinfeldts regeringstid fram till senaste årsskiftet så blir det det stora hotet mot jobben.
Annie Lööf, Centerpartiet, stod för en av debattens minnesvärda kommentarer när hon fick frågor om hon ville fortsätta med fler jobbskatteavdrag. Just Centern har ju tidigare velat prioritera annat och Annie Lööf har själv ställt "fler jobb mot fler jobbskatteavdrag". Svaret i går blev att "för mig är alla skattesänkningar prioriterade", en kommentar som möjligen illustrerar varför partiet har ett så svagt stöd i väljarkåren.
I stort var det en bra debatt med tydliga indikationer på vad som kommer att gälla fram till nästa valdag i politiken. En regering som placerar sig själva i en oppositionsroll utan vilja ta ansvar för de brister som är så tydliga på många områden, inte minst när det gäller jobb och arbetslöshet. En opposition som kommer att ställas till svars som nästan en sittande regering av en regering som redan idag saknar majoritet i riksdagen. Av opinionsläget att döma är det parlamentariska stödet för den regeringen ännu svagare.
Efter debatter brukar tidningarnas löpsedlar fyllas med rubriker om "segrare" eller kanske som i Lena Mellins kommentar i Aftonbladet: "Oavgjort". Att utmåla "förlorare" hör till ovanligheterna. Främst därför att det inte är särskilt snyggt men möjligen också därför att "förlorare", som Fälldin 1976, kan vinna val därför att väljarna känner med debattförloraren. I moderaternas egen värld på högkvarteret i Gamla Stan, hade Stefan Löfven förlorat redan efter halva debatten. I alla fall om partisekreterare Kent Perssons kommentar på Twitter är talande för saken. Där är det nog tillräckligt att lyfta fram DNs Peter Woldarskis Twitterkommentar. Mer än så behövs inte på dumheter.
Mer; SvD, Göran Eriksson, Ekot,
Fler som bloggar: Kent Persson, Peter Högberg, Roger Jönsson, Johan Westerholm, Mattias Lundbäck, Göran Johansson, Jämlikhetesanden,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, val 2014, agenda, alliansen, fredrik reinfeldt, annie lööf, stefan löfven, socialdemokraterna,