onsdag 1 februari 2012

"Förskräckt". "Häpnadsväckande". "Fientlighet".

"Förskräckt". "Häpnadsväckande". "Fientlighet". Precis när kristdemokraterna har kommit hem från rikstinget i Västerås med partiledarstrid och allt, så utbryter rena inbördeskriget inom alliansregeringen. Ja, citaten är en del av folkpartiets beskrivning av kristdemokratiska förslag. I SvD presenterade ju KD ett antal punkter i morse. Ett par av dessa:

- Partiet vill att föräldrar blir företagare när de tar hand om sina barn.
Ett smart sätt att gynna tillväxten? Ett bra sätt att stimulera arbetslinjen?


- Kd vill genom avdrag på skatten stimulera föräldrar att hålla barnen borta från förskolan.

- Kd tycker att jämställdhetsbonusen ska bort.
Nyamko Sabuni,  som med rätta blir upprörd över läsningen, påminner om Göran Hägglunds utspel. "Vårdnadsbidraget avskaffas". Det där kom strax efter en annan stämma där partiet i stället hade lovat fördubblat vårdnadsbidrag och ett tvång för kommunerna att införa denna "hemmafrulinje". Dagens utspel kan ses som delvis en upprepning och så ett par saker till. Det är lika illa denna gång.

Folkpartiets Lotta Edholm verkar först ha döpt sitt inlägg till "Säg nej till kristdemokraternas hemmafrupolitik". Så heter länken till inlägget som nu fått rubriken "Allt var inte bättre förr". En bra och frän kritik mot Kd-idéerna och ett försvar för förskolan som är väl så angeläget.

Det är bra
att Sabuni, Edholm och andra inom alliansen reagerar. Stödet för en god förskola för alla barn behöver vara starkt. Kristdemokraternas föraktfulla syn på förskolan har de flesta andra förpassat till historiens skräphögar för länge sen. Men hos "verklighetens folk" lever det.

Möjligen finns det på en punkt något positivt att säga till de kristdemokratiska företrädarna. Ni ska ha ett ärligt erkännande när ni mitt under ert partis stora opinionsmässiga kris och interna motsättningar, står för er politiska linje. Även om den riskerar att förpassa er bort från riksdagen. Men ärlighet om vad man står för och har för samhällssyn är fundamental i en demokrati. För detta, icke för förslagen, ska ni ha visst beröm. Politiken är dessvärre så illa som folkpartisterna beskriver den.

Mer
: DN,AB; Exp,

Fler som bloggar Röda Berget om hemmafrulinjen, Aurora Gullberg om föräldraledighet, Martin Moberg om hemmafrulinjen, Signerat Kjellberg, Christian Norlin,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,