onsdag 22 februari 2012

En pudel från Kristersson ändrar inte sakfrågan

Sveriges riksdag har vid två tillfällen krävt att regeringen ska återkomma med förslag till hur delar i regelverket för sjukförsäkringen ska förändras. Det handlar främst om "arbetsmarknadsbegreppet" och mot vilka jobb som en sjukskriven ska matschas mot när man bedömer arbetsförmågan". Kristersson fastnade under sitt förstoringsglas, inget hände och inget kom. Riksdagen tröttnade, hotade med misstroendeförklaring och så gjorde Kristersson igår en pudel: "Jag ber om ursäkt".

Det är måhända artigt och insiktsfullt av statsrådet och min gamle trätobroder från Strängnäspolitiken att be riksdagen om ursäkt. Men med det erkännandet uttalat måste det också sägas att frågan har betydligt vidare perspektiv än ett statsråds popularitet i riksdagskorridorerna. Det handlar om inslag i en otrygg sjukförsäkring som måste förändras därför att den på ett eller annat sätt, i en eller annan grad, gör människor som är sjuka väldigt illa. Det måste vara fokuset, inte Kristersson som person.

Det borgerligheten först har gjort är att finansiera sänkta skatter genom att försämra för de sjuka. Det är inte bara mitt och oppositionens påståenden utan har också bekräftats av Kristerssons företrädare på posten. Därför är man inte heller villig att på allvar göra om och göra rätt i de brister som nu slår mot sjuka. I stället gör man som Kent Persson bloggar om: använder Sd-vapnet med stor vetskap om det politiska motstånd som finns att alls göra något tillsammans med ett främlingsfientligt parti. Lösningen är ganska simpel och det är att allianspartier inte bara pratar om att man inser systemets fel utan sätter sig och gör något åt dessa. Annars är det lätt att tro att det är ett cyniskt spel av stora mått med vetskap om hur man kan argumentera om frågan blir skarpt läge igen i riksdagen.

Nu är ju riksdagens beslut om förändringar och hemställan till regeringen redan fattade två gånger. Det som saknas är regeringens verkstad av beslutet. Att Kristersson ber om ursäkt för att inget har gjorts och att han meddelat att inget heller ska göras. Däremot återkommer regeringen till riksdagen i mars med en skrivelse i mars. Den bara måste innehålla en tydlig inriktning om att förändra sjukförsäkringens svaga delar till det bättre.

Mer: AB; SvD, Ekot,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,