torsdag 9 februari 2012

Reinfeldts pensionsutspel en PR-framgång?

SvDs PJ Anders Linder har hämtat krafter och skriver idag, när den direkta proteststormen har mattats, en försvarsskrift för statsminister Reinfeldt. Möjligen inte särskilt förvånande. Samtidigt blir texten en bekräftelse på samma verklighetsfrånvända syn som låg bakom Reinfeldts utspel. Och med detta menar nog de flesta talet om att "arbeta till 75". Andra delar, som att ta tillvara äldre på arbetsmarknaden, att möjliggöra utbildning senare i livet och det stora behovet att hitta lösningar när fler blir äldre och färre är i yrkesverksam ålder, är verkligen inte kärnan i Reinfeldts klavertramp.

SvD gör analysen att Reinfeldt nu har stärkt sin ställning. "Mest trovärdiga politiker på plan". Möjligen kommer PJ AL fram till den slutsatsen genom att helt enkelt tala tyst om det som har väckt upprördheten: Det faktum att många idag inte ens orkar till 65. Det faktum att äldre, som DNs ledare så riktigt skriver: En 60-åring med lust att växla ned och byta bransch har sannolikt större chanser att vinna på lotto än att hitta ett nytt jobb.

Slutsatsen är att det dels är det Reinfeldt inte talade om (vill tala om) som upprör. Att arbetslivet sliter ut folk. Att hans egen regering inte gör något för att förbättra utan på punkt efter punkt försvårar nödvändiga förbättringar. Och utöver LO-bloggens punkter jobbar ju regeringen med EUs "regelförenklingar" som på en punkt handlar om att ta bort kraven på "mindre företag". Utöver detta var det Reinfeldts budskap om en ny pensionsålder som fick människor att reagera. DN-intervjuns mening " I hans exempel talar han om ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder". PR-framgång? Jo, hej du.


En tredje och stor invändning man kan ha är att Reinfeldts "ansvarstagande" kan ifrågasättas på ett annat plan. "Färre ska försörja fler" är en hårdsmält faktum. Men ska man, som Reinfeldt pratar om, trygga välfärden samtidigt, så återkommer orimligheten att minska de resurser som vi gemensamt avsätter till välfärd. Det kallas skatt. Där har han själv bedömt att ungefär 100 miljarder inte längre behövs till välfärden. Trovärdigt?

Bilden ovan är för övrigt från de direktiv som regeringen själv skrev ihop till kommittén "Översyn av pensionsrelaterade åldersgränser och möjligheter för ett längre arbetsliv". Reinfeldt har talat om att leva till 100 år, något som inte ens ryms på regeringens egen graf över utvecklingen...

Mer att läsa: Regeringskansliet, direktiv om översyn, AB,
Fler som bloggar: Thomas Böhlmark, Annarkia, Martin Moberg, Parkstugan, Roger Jönsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,