fredag 24 februari 2012

Lyftet uppåt en bra startsignal

Dagen efter presentationen av det nya S-laget visar ytterligare en mätning av opinionen att det åter är "match" i svensk politik. (S) går fram drygt fem procentenheter i DN/ipsos februarimätning och når 29,3 procent. V och Mp sjunker och detsamma gäller för Moderaterna som backar 3,6. Det ger totalt 46,1 för de "rödgröna" och 47,2 för allianspartierna.

Det viktigaste med de signalerna från väljarna är att partiet med självförtroende kan slipa på politiken  och samtala med väljare. Den tyngd som har lagts på väldigt många partimedlemmars sinnen under den värsta nedåt-perioden har lyfts bort. Det går att tala politiska frågor som jobb och välfärd utan att få tillbaka frågor och kommentarer om ett svajande ledarskap.

Stefan Löfvens laguppställning som presenterades igår ger ytterligare drivkraft i partiets arbete framåt. Erfarenhet och förnyelse i god kombination där det vassaste kortet av dem alla, Magdalena Andersson som ekonomisk-politisk talesperson och "skuggfinansminister, både känns tryggt, nytt och framåt. I medierna beskrivs det som en "kopia av Reinfeldt" när han tog in Anders Borg som en utanför riksdagen stående chefsekonom. I de första kommentarerna markerade hon beröm för att regeringen har skött statsfinanserna men samtidigt kritik mot den havererade jobbpolitiken. Någon tillbakarullning av redan införda jobbskatteavdrag blir det inte eftersom människor har inrättat sina liv efter dessa. Fastighetsskatt, nej. Däremot avskaffande av de skattelättnader som kallats Mc Donaldsstöd och i stället mer riktade stöd till de unga som står utanför arbetsmarknaden.

Det där var några kommentarer direkt efter presskonferensen. Det är nu jobbet börjar för att kunna ge tydliga besked om politikens inriktning, gärna med tydliga kontraster mot den väg som Reinfeldts regering har kört så vilse på. Det handlar mycket om bristen på ambitioner i näringspolitiken och de felaktiga vägvalen som lett hög arbetslöshet och delvis usla och overksamma åtgärder. Men jag räknar med att insikten nu kommer om hur välfärdsinslag som en trygg a-kassa som ger människor stöd i en omställning och en återupprättad sjukförsäkring är viktiga grundstenar i det nya bygget av S-politiken. Sammantaget är Löfvens lagbygge och dagens opinionsmätning väldigt trevliga startsignaler. Inte några slutpunkter, alltså.

Mer att läsa: AB, AB ledare, Ekot, Svd opinionen,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,