torsdag 2 februari 2012

Kampen hårdnar och politikutveckling (S) och (M)

Det verkar som de båda partier som tävlar om att erövra regeringsmakten 2014 håller på att finslipa politiken. Socialdemokratin gör det med ny partiledare och med stärkt självförtroende. Fortfarande pågår återhämtning och mycket krävs för att rycka uppåt i väljarstöd. Stefan Löfven intervjuas idag av TT och det finns återgivet i bl.a. SvD. Det vore orimligt att kräva besked om den exakta politiska agendan så här en vecka efter tillträdandet. Men några signaler ges ändå: Om vinster i välfärden och riskkapitalister. Om att utveckla kraven vid upphandlingar. En antydan om att "tänka ett varv till" om RUT och ROT. Och det som kan vara Löfvens verkliga ideologiska tema: Att S-politiken handlar om frihet för människor. Exakt vad som ska utvecklas i sakfrågorna är för tidigt att peka ut nu. Men, betonar han, det kan också handla om att (S) tidigare inte har presenterat politiken särskilt bra.

Samtidigt gör "nya moderaterna" nya utspel där retoriken snarare än den verkliga politiken är själva grundämnet. I dag beskriver man hur välfärdspolitiken ska utvecklas. Allt hängs upp på den i och för sig riktiga teori som Reinfeldt lärde sig i mitten av 90-talet. "Det går inte att vinna val i Sverige utan att verka lite sossig". Därför skriver man i dagens DN: Välfärden finns till för att berika alla med vård, omsorg och utbildning, inte för att göra enskilda personer eller företag rika. Partiet sätter sig i opposition mot sig själv. Man talar "full sysselsättning" och man upprörs över vanvård och riskkapitalister. Där ligger också det mesta av de konkreta slutsatserna i artikeln.
Diskussionen om vanvård och skatteplanering är två exempel där politiken behöver breddas och kompletteras
Viktigt i sig. Väldigt viktigt. Men samtligt lite av en bekräftelse på att Reinfeldts varning för visioner i Örebro verkligen gäller i partiet. Och man återkopplar det egna budskapet med någon slags tradition också till sossar. "De mångfalds- och valfrihetsreformer som både socialdemokratiska och moderatledda regeringar och kommunledningar genomförde under 90- och 00-talet var en naturlig utveckling av en skola och en välfärd i medborgarens tjänst. Jag har tidigare inte hört särskilt många som gett beröm till (S) för att ha medverkat i utvecklingen av valfriheten.

Jag hoppas mycket på (S) idéutveckling i det programarbete som nu pågår. Därutöver måste sakpolitiken utvecklas, förtydligas, illustreras och så kommuniceras på ett sätt som "fäster". I dialog med väljare! Men i oppositionsrollen ingår också att markera mot motståndaren, att förklara och tydliggöra skillnader i politiken. Det är osedvanligt knepigt med dagens moderata parti och den retorik man har valt. (som inte sällen är direkt motsats till den förda politiken) Men det behöver verkligen göras.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,