måndag 13 februari 2012

Ett lyft för (S) och Löfven

Igår medverkade S-ledaren Stefan Löfven i Agenda. "Turnerandet" till medierna fortsätter nu på morgonen med medverkan i P1 Morgon. Samtidigt noterar (S) ett lyft i en ny mätning: Aftonbladet/United Minds som visar en positiv vändning för Löfvens parti. (S) ökar med 2,4 procent. Ställningen mellan blocken har utjämnats. S, V och MP får 45,7 procent mot 46,3 för allianspartierna.

De S-märkta fanorna har slutat fladdra i vinden och tycks framöver vaja ganska lugnt och tryggt. Löfven ställdes i Agenda till svars av Mats Knutson om energi, jobbpolitik, vapenexport, bortre gräns i a-kassan eller ej, vinster i välfärdsföretag och så förstås skatter i olika former. I radion blev delvis samma frågor men också om feminism och föräldraförsäkring.

Att jobben och arbetslösheten kommer att bli den stora frågan för batalj mellan alternativen är klart. I helgen kom ytterligare kritik mot regeringens sätt att förvanska siffror i politiska syften, något som blir tunga argument i jobbdebatten. Men det riktigt viktiga är ju alternativet: Vad gäller a-kassans längd menade Löfven att det är samma alternativ som regeringen i antal dagar räknat. Men skillnaden ligger dels i arbetsmarknadspolitiken där (S) inte är beredda att, som nuvarande regering, lämna folk i sticket eller låsa in i meningslösa åtgärder som FAS 3. Utbildning, traineeplatser, plusjobb i välfärden och praktikplatser är alternativa åtgärder för (S) inom det området. Sedan tillkommer det som Löfven inte fick frågor om nu: Ett lyft av hela näringspolitiken som ju lägger grunden för jobb och nya företag.

Att Stefan Löfven inte kunde svara på allt i intervjuerna är ännu förlåtligt. Dels beror det ju på att partiet inte har gjort det politiska grundrenoveringsarbetet efter valförlusten. När det gäller svaren om skatterna som inväntas Leif Pagrotskys översyn. I energifrågan blev Stefans svar precis det som jag förutspådde. Det är inte att energin kommer från ett visst energislag som betyder något utan att den kommer, säkert och trygg så att energiförsörjningen fungerar. Så ser en del på frågan om kärnkraft. Där väntar Löfven på en inbjudan från Reinfeldt till blocköverskridande förhandlingar. Det var en hel rad frågor som inte nämndes, som exempelvis de gröna frågorna. Förklaringen var inte brister hos Löfven utan att han helt enkelt inte fick frågorna. Men min förhoppning är trots det att en uppdaterad Gröna folkhemmet ingår som en viktig grund i det politiska budskapet framöver.

Uppgången i opinionen inger hopp. Med lite politikutveckling kommer också förutsättningarna för att vara tydlig inför väljarna. Det parti som under året som gått ibland har räknats ut kan känna tillförsikt och känna att det är möjligt att återvinna förtroende. En del surar av någon anledning och en del kommer att fortsätta rabbla ett dystert krisbudskap. Några av omtanke. Några därför att det är den egna livsluften i politiken. Trots dessa dysterkvistar kan det här bli riktigt bra.


Mer att läsa: SvT, kommentar av Margit Silbergstein, GP; Sydsvenskan, DN, AB,AB2, AB3,
Fler som bloggar: SvD Ledarblogg, Thomas Böhlmark, Peter Högberg, Martin Moberg, Göran Johansson, Huddingeperspektiv,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,