fredag 10 februari 2012

Pensionsdebatten #reinfeldt75 i sammanfattning

Hela veckan har den nu pågått, debatten som av Staffan Dopping fick Twitter-hash-taggen #reinfeldt75. För den som helt plötsligt kommer hem till landet och lyssnar på debatten kan det lätt bli lite rörigt. Vad är det egentligen som har sagts? I olika debattprogram och artiklar talar några på temat "ta vara på den äldre" och "valfrihet". Några (många) verkar mer upprörda och är arga på moderatledaren.

Källan till debatten är läsbar för alla. Reinfeldt intervjuas i DN tisdagen den 7/2. Det som drar igång debatten så brett är INTE något avsnitt om att ta vara på äldres kompetens. Nej, den som läser artikeln igen har väldigt svårt att hitta detta tema. Utgångspunkten är i stället att konkurrenländer inte har så stora välfärdsambitioner som vi har haft. Reinfeldts slutsats blir:
Hans svar är att skissa ett samhälle där människor måste försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag. I hans exempel talar han om ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder. De innefattar också minst ett karriärbyte, när det yrke man haft som yngre blivit för tungt eller för stressigt.
– Det är en väldigt utmanande uppfattning.
Redan här inser FR alltså att det är en "utmanande uppfattning". Att han anger åldern 75 år är det som verkligen fäster och upprör. Debatten följer med bland annat påminnelser om hur det ser ut med medellivslängden idag. Det ger onekligen känslan av ett liv i arbete fram till graven. I alla fall för en del.

Det är inte något frihetstema i intervjun. Tonvikten ligger inte på det som många tycker är viktigt: frågan om hur äldre som vill och kan fortsätta jobba ska få göra det. Just detta används ju ganska flitigt som "försvar". Men debatten har också utgått från vad Reinfeldt inte säger. Om nu "75 år" framkallade ilska så är en jättelik utmaning bara en parantes i artikeln: Hur ställer vi om arbetslivet så att människor orkar jobba längre?

Förutom att arbetsmiljöperspektiven inte finns i Reinfeldts tankevärld så återkopplar han inte till den uppmärksamhet av åldersdiskriminering som är en realitet. I maj förra året startade SvD en debatt om detta. Artikeln om "åldersfällan" beskriver bland annat:
Om rekryteringschefen Sara Sterner och hennes kollegor på Agentum frågar kunden vilken profil de tänkt sig till chefs- eller specialisttjänsten är det här det vanligaste spontana svaret: ”En 35-årig kvinna, helst både civilingenjör och ekonom.”
– Även för riktigt kvalificerade tjänster vill man ha någon som är 30–35 år. Gärna med erfarenhet motsvarande 25 år, säger Sara Sterner med ett snett leende.
Nej. Reinfeldts intervju hade ingen tonvikt på detta heller. Det som spreds vad "jobba till 75" och så det bortglömda att många slits ut före 65. Och några hårda tag mot den här utvecklingen på arbetsmarknaden antydde inte statsministern. Idag finns en uppföljningsintervju i DN där Reinfeldts försöker reda ut vad han menade. SvDs Göran Eriksson betecknar det som har hänt som en "relansering" av Reinfeldt. Men jag vet inte vad man säger om det. Som Peter Högberg har hittat: Till och med modebloggare som Kissie skäller nu på moderatledaren.

Fler som bloggar enl Högbergs länkningar:  Parkstugan, Martin Moberg, Röda berget. Marta Axner, Marika Lindgren Åsbrink,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,