fredag 13 mars 2009

Till helhjärtat stöd för Mona Sahlin

"Det räcker nu", skriver Jonas Morian om de hugg och slag som nu viner kors och tvärs mot Mona Sahlin. Jag instämmer förstås. Dagens så kallade debattinlägg i Aftonbladet når en bra bit ner i träsket och man ställer sig onekligen frågan när tidningen ser en uppgift i att också granska dem som styr. Alesia kommenterar med tydlighet:
"På ett sätt är det så otroligt skönt, för Erik Norelius ger mig alla argument i världen för att vilja välja Mona Sahlin om och om igen. Vilken grotta har Erik Norelius suttit i de senaste 30 åren, kan man vidare undra. Varken vår väljargrupp eller medlemsbas består idag av Hasse, Lasse och Nisse. Take it or leave it, Erik. Sahlin stannar.
Artikeln kryllar av dumheter, felaktigheter, förvanskningar och tillbakablickanden till en värld, ett Sverige och ett parti som aldrig funnits. Enligt skribenten saknar partiet "ett inre politiskt arbete". Och skribenten skräder inte orden: hon själv förstår att hon kan vara på väg att orsaka den politiska och fackliga arbetarrörelsens undergång. Å, jösses!

Kanske några ord i inledningsstycket säger det mesta: "Jag har varit organiserad socialdemokrat i 66 år."Med pennan har skribenten plitat ner kravet att bryta samarbetet med miljöpartiet. I hans världsbild är socialdemokratin fortfarande ett parti med halva väljarkåren bakom sig. Möjligen minns han valet 1940 klart och tydligt och har bitit sig fast i att socialdemokratin har över 50% av väljarnas stöd. Jag ser det som helt meningslöst att utveckla tankar om hur miljöpartiet förvisso behövs för att bilda majoritet men också för att tillföra socialdemokratin perspektiv som vi behöver.

Jag hade förmånen att under två år jobba för Mona. Med det i bagaget är det ganska lätt att stycke för stycke, mening för mening och nästan ord för ord slå sönder den artikel vars syfte jag har oerhört svårt att tolka. Man undrar vilka krafter som smyger i skuggorna av en för mig ganska obekant tidningsredaktör.

Läs lysande kommentar av Ewa, Jonas, Sjölander, Hannah, Per. Arvid Falk har artikel av Anne Skaner som skriver om politiskt ledarskap. Och du som har missat Maryams blogginlägg: läs här

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Socialdemokratin i kris. Det började med "Rörelsen" (= politiskabrojlersmaffian) revolterade mot Göran Perssons centralstyre, som stod i vägen för allmänna sossestimmets egna maktanspråk; de förde fram den välmenande medelmåttan Mona Sahlin; det var deras namn; och det blev ännu värre. Nu vet man varken ut eller in om socialdemokratin; och det gör den inte själv heller. Visioner? Det är tomgång och skåpmat rakt igenom, tycker jag, man mal justy bara på med sina utslitna paroller. Jag tror grundproblemer egentligen är rätt klart. Socialdemokratin var en gång ett parti med mäktig folklig förankring. Av detta finns ingenting kvar. Det är ett parti med bas i en politiskt-medial överklass, som alltmer ihåligt definierande sig själv som "vänster" finansierar sig självt med olika bidrag de själva beslutar om. För folkets verkliga strömningar står de helt främmande. Jag tror det här slutar illa. Än har man opinionssiffror på normal nivå, men vad om låt oss säga ett decennium? Man ligger på kanske 10-15%. Jag tror det är ett fullt realistiskt scenario. Ett parti med, såsom det förefaller, irreparabel pyspunka.

- Peter Ingestad, Solna

Inge sa...

Jag har varit med i partiet 60 år. Lärt känna flera partiledare. Det har alltid varit kritik - särskilt ibörjan.Gällde Erlander,Palme,Carlsson,Persson. Det hjälper inte vem vi utser. Nu har Mona Sahlin faktiskt fått kämpa sig igenom den mest jobbiga perioden. Har fått allt starkare stöd. S där jag bor har skickat besked om att hon har vårt fulla stöd.Personligen har jag lärt känna henne som kunnig,klok och lätt att diskutera med. Hon har mitt absolut helhjärtade stöd. Det är fantastiskt att vi efter alla dessa år har en duktig kvinnlig partiledare.

Peter Andersson sa...

Peter. Nära 40 procents väljarstöd är ganska hyfsad folklig förankring. Men du är välkommen till mig vid tillfälle på Skytteholmsvägen 12 så kan vi utveckla resonemanget.

Inge. Tack för din viktiga kommentar. Du har uppenbarligen samma långa erfarenhet av socialdemokratin som aftonbladet-skribenten. Bra att du talar!

UL Blom sa...

Mona är en mycket erfaren politiker. Vi har valt henne till den första kvinnliga partiledaren. Självfallet ser hon inte ut som alla våra tidigare partiledare. Hon är en person med förutsättningar att leda partiet så att socialdemokraterna återfår det förtroende bland väljarna som vi förlorade i senaste valet.

Anonym sa...

Med Mona Sahlin som ledare har partiet inte en chans i kommande val och alla socialdemokratiska partifunktionarer och politiker som via sina bloggar forsoker overtyga valjarna att Mona Sahlin ar bra och duktig gor sig bara till atloje da alla kan se och hora henns infantila dagispladder i radio och tv och bedomma henne darefter.

Nathalie Sundesten Landin sa...

Till anonym: en bloggare har rubricerat kritiken mot Mona Sahlin som "Män som hatar kvinnor". Du verkar vara ett klassiskt exempel på detta. Typiskt att man måste vara anonym för att uttrycka sig så illa.

Anonym sa...

Jag själv tillhör den grupp du så föraktfullt kallar för Hasse, Lasse och Nisse.

Vi som håller det här samhället med vårt arbete och skatt vi betalar.

Och du har rätt på en punkt min röst har ni inte mer.

DEN RÖSTEN HAR NI ALDRIG MER OCH NI KOMMER ALDRIG NÅGONSIN MER ATT FÅ DEN.

Peter Andersson sa...

UL Blom: Delar din synpunkt.

Nathalie: tack

"Hasse, Lasse och Nisse": respekterar din åsikt förstås. Däremot hade jag med ett citat där jag inte lagt några värderingar av själva namnen.

Anonym sa...

Fascinerande att (som alliansväljare) följa denna debatt kring Mona. Monas (och socialdemokratins) största problem är att det inte finns något socialdemokratiskt budskap längre. Ju mer fokus det blir på Mona som person, ju mer visare det på avsaknad av ett underliggande budskap.

Som utomstående så undrar man självklart hur länge detta spektakelt kommer att pågå? Om det inte sker ett byte innan nästa val så kommer det (valet) att förloras till alliansen (tackar vi för!), annars blir det väl i sviterna efter valförlusten.