lördag 21 mars 2009

Rivningsdebatt eller upprustning och integration?

I ett inlägg i går kommenterade jag folkpartiets utspel på DN debatt. Jag valde då att mer läsa själva artikeln och lägga mindre fokus på vad debattsidans rubriksättare hade presterat. En vanlig åkomma hos DN är just att rubriken väldigt sällan har något med själva artikeln att göra. Men de utspel jag nu ser har tagit fasta på just rivningsaspekten. Södertäljes Anders Lago , på bild här :),framhåller det urkorkade i att riva bostäder när vi har bostadsbrist. Som ofta har Lago rätt.

Jag jublar när jag ser att Sakine har skrivit ett inlägg och tar med en bild från mitt älskade Grantorp där jag bodde 6 år. Ett stort problem är att debatter om miljonprogrammets bostadsområden alltför ofta förs av personer som knappt sett Flempan, Rinkeby eller Fittja på vykort, än mindre varit där och absolut inte bott och levt där. Just Grantorp är ett område som drabbas av människors sekundkorta blickar upp från något passerande tåg där "färgen på husen" blir källa till utdömande. Har nyligen noterat att man i city, runt hötorgsskraporna, använder ljuskällor för att de husen ska få något av Grantorpsliknande färger.

Resultatet blir ett nedlåtande perspektiv och förslag som bygger på förutfattade meningar och korkade fördomar. Då brukar just rivningstankarna återkomma och inte sällan från just folkpartiet. Trots det kan man välja att vara positiv: det är viktigt för de som bor i miljonprogrammets områden att det händer något. Om det finns en bred samsyn över blockgränserna om långsiktiga insatser så är det bra. Problemet med folkpartiets utspel, utöver rivningstankarna, är att man inte har tillstymmelse till konkreta åtgärder i den regering man faktiskt just nu är en del av. Det är det mest usla med DN-debattartikeln.

Fler inlägg: Kulturbloggen, Sakine

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Ditt älskade Grantorp är ju bostadsrätter nu till stor del så kärleken kanske inte är besvarad? *L*