tisdag 17 mars 2009

Reinfeldt - Sahlin tänder valkampsglöden?

Jonas ger mig en påminnelse om kvällens begivenhet, debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt i Svt:s Rakt på med K-G Bergström. DN:s Henrik Brors ger ett par perspektiv på förutsättningarna inför debatten, bland annat utifrån utvecklingen mot ett tvåpartisystem. Det krävs kanske inte någon större analytisk begåvning för att gissa sig till debattens (och kommande debatters) huvudfrågor. Jobben, det växande utanförskapet, de växande underskotten i stat, kommuner och landsting är tillsammans med regeringsfrågan ganska givna ämnen. Med stor reservation för att debatter av det här slaget kan dra i nästan vilken riktning som helst så har jag ett par önskemål: * Jag vill gärna se KG B pressa statsministern på värderingsfrågorna.

Fortsätt
Mats Knutssons lista från utfrågningarna före valet 2006 och koppla det till heta frågor idag. Skattesänkningar på 85 miljarder till redan ganska välavlönade svenskar samtidigt som statsministern så sent som igår avfärdade en takhöjning av a-kassan med hänsyn till ekonomi och ansvar. Frågan är viktig i sak men jag vill gärna se att de värderingar som ligger bakom den ganska kluvna hållningen till statsfinanserna lyfts fram. Vad säger det om moderaterna? Inte helt fel att utgå från debatten om Reinfeldts bok Det sovande folket.

* Jag vill se Mona få chans att berätta att det faktiskt finns socialdemokratiska drömmar och konkreta förslag också idag!!! Man får lätt intrycket i debatten att Sveriges största parti, som har stöd av kanske 38 procent av väljarna, helt SAKNAR politiska förslag. "Svaren kommer att finnas i rådslagen" blir något av ett försvarsmantra i tider då förnyelse nästan blir självändamål samtidigt som partiet dagligen runt om i landet lägger goda S-förslag utifrån värderingar som till och med Reinfeldt säger sig stå för. Visst fick vi sparken. Visst ska politiken alltid prövas mot samhällsutvecklingen. Men Mona har verkligen socialdemokratiska drömmar om framtiden att berätta om och gör det dessutom på att utmärkt sätt!

Nu är väl förhoppningsvis "Rakt på.." just var det heter. Mindre tid för utsvävningar och ensidiga angrepp. Mindre tid för långsikta berättelser. Krav från en stjärnreporter på svar. Det gör dock inte programmet mindre spännande!

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,