fredag 27 mars 2009

(S)karpa förslag för fler jobb- Mona Sahlin

Debattartikeln från Mona Sahlin och Thomas Östros på DN debatt är viktig därför att den handlar om både jobb, välfärd och rättvisa. Till skillnad från moderaternas alliansregering är politiken en helhet: det går inte att prata "sänkta skatter" utan att samtidigt koppla till jobb, ekonomi i balans och god välfärd. Just detta missar de borgerliga och just därför havererar politiken så fort de får chansen. Regeringen förtjänar knivseggsskarp kritik för att man sitter handlingsförlamade när arbetslösheten och utanförskapet ökar. Som kontrast till det innehåller Sahlin/Östros artikel också förslag för jobben:

• Unga måste få möjlighet till jobb, praktik eller utbildning. Paket i partiets vårbudgetmotion med jobb, praktik och utbildning till Sveriges unga.

• Kommunerna måste få mer resurser. Jobbkrisen har redan utvecklats till en kvalitetskris i välfärden. Minst 5 miljarder kronor skjuts till kommunerna och landstingen 2009. För 2010 krävs än större resurser.

• Ett brett kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsplatser. Förslag om ett brett kunskapslyft i vårbudgetmotionen.

•" Investera i gröna jobb. Parallellt med jobbkrisen står hela världen inför en omfattande klimatkris. Vi vet att vi behöver ställa om Sverige. Bostäder, skolor och äldreboenden behöver rustas upp och energieffektiviseras. Nya hyresbostäder behöver byggas. Infrastruktur behöver byggas och underhållas. För att dämpa ökningen av arbetslösheten föreslår vi att nödvändiga investeringar tidigareläggs. På så sätt minskar vi arbetslösheten nu och undviker arbetskraftsbrist inom vissa konjunkturkänsliga sektorer som byggsektorn i framtiden."

• Reparera arbetslöshetsförsäkringen. Förslag om en reparerad arbetslöshetsförsäkringen genom att införa ett skatteavdrag som kraftigt sänker avgifterna och höja ersättningen och taket så att de allra flesta får 80 procent i ersättning vid arbetslöshet

Det är viktigt att förslagen i artikeln i grunden inte handlar om "höjda skatter" utifrån någon självklar nivå: Den politik med sänkta skatter bara i staten på 85 miljarder har fördelats oerhört skevt och bara kommit vissa grupper till godo. Det är helt rätt att också använda skatteinstrumentet för att återta rättvisan. Borgerliga företrädare knystar ibland i alla fall något om hotet som kommuner och landsting står inför: 15.000 jobb kan förloras om inte regeringen för ändan ur landån och ger mer pengar till välfärden. Problemet är att de själva har tryckt på knapparna för minskade intäkter till välfärden genom att prioritera sänkta skatter man egentligen inte haft råd till. Det är denna röra som förslagen också ska försöka rätta till.

Karin har tips om andra (S)karpa förslag för fler jobb


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Räcker det inte med att de högst beskattade arbetarnas arbete redan beskattas med cirka 75% ("sociala avgifter" plus arbetsgivaravgifter plus kommunalskatt plus statlig inkomstskatt plus värnskatt plus moms på varor och tjänster)?

Nåja, tack för att ni stärker min övertygelse om att utvandring är bästa vägen till ett drägligare liv.

Anonym sa...

Jag tycker att förmögenhetsskatt är fel ur moralisk synpunkt. Att var och ens egendom ska vara skyddad är en mänsklig rättighet. Tycker man ska ha rätt att spara och skjuta upp sin konsumtion utan att man riskerar att det intjänade och skattade kapitalets köpkraft minskar. Realräntan efter skatt är redan idag negativ. En förmögenhetsskatt ovanpå detta är en ren konfiskation av egendom, en bestraffning av dem som levt snålt och istället valt att spara till t.ex. en bostad eller en tryggad ålderdom. Ja, en del har faktiskt sparat ihop sitt kapital genom ärligt arbete och att inte leva utöver sina tillgångar! Varför ska de få som visat sig ansvarsfulla och inte belånat sig upp över öronen bestraffas p.g.a. en kris som orsakats av andras utsvävningar? Höj istället beskattningen på de omotiverat höga lönerna och bonusarna som näringslivets toppar hjälper varandra att plundra företagen på och se till att den kvarvarande förmögenhetsskatten som kallas för inflation inte börjar skena de närmaste åren

Anonym sa...

Vad är det för rättvisa i att de som utbildar sig, jobbar hårt och tjänar bra med pengar, ska betala för de i samhället som inte bidrar? Näringslivstoppar kan sticka i ögonen men är tusendelars promille av vad en misskött kommun, a-kassa eller jobbpolitik kostar.

Anonym sa...

Avskaffa värnskatten är rätt väg att gå. Kraftigt sänkta marginalskatter är enda sättet att få Sverige på fötter igen och försöka konkurrerar på den globala marknaden.

Sahlin och Östros är helt ute och seglar. Många utbildningsplatser gapar tomma på högskolorna. Det är inte så enkelt som att bara tillföra pengar till kommuner och landsting. Det måste till en djupare debatt eftersom landstingens läkemedelskostnader skenar för att nämna ett exempel.

Är det det som Sahlin kallar gröna jobb? Skämtar hon? Vi skall satsa på miljöteknik som t.ex. vågkraft, vätgasdrivna motorer m.m. Det är gröna jobb.

/Dexter

Lars-Erick Forsgren sa...

Jag tror att alla, utom Mona & Co, inser att de skattehöjningar de föreslår inte tar Sverige ur krisen.

Däremot kan de möjligen i viss mån finansiera en del av de förslag de har.

Dessa är dock lite "lustiga", om man vill se dem som jobbskapande, som vägar ur krisen.

Utbildning till unga liksom kunskapslyft kan mildra effekterna för den enskilde på kort sikt, och möjligen även på lång sikt. Men de ger nog inget lyft just nu ur krisen.
Pengar till kommunerna ger inga nya jobb. Möjligen kan de hjälpa kommunerna att behålla en del anställda. Det är ju bra.
Att reparera arbetslöshetsförsäkringen är i och för sig angeläget, men det ger inga nya jobb. Och förhindrar knappast uppsägningar heller.
Återstår "gröna jobb". Beteckningen är väl lite väl generös för det de föreslår. Men det är i alla fall ngt i rätt riktning. Jag är dock lite frågande till att bygga nya hyresbostäder. Av det enkla skälet att kostnaderna att bygga OCH BO ä för höga i Sverige. Bara bonus-direktörer har råd att bo i nya lägenheter, men de köper väl egna herrgårdar i st. Kanske kan krisen pressa kostnaderna en del, men inte nog mycket.

Men höj gärna tobaksskaten!
Och inse att Sverige är en del av världen.

Arbetsgivar'n sa...

"Till skillnad från moderaternas alliansregering är politiken en helhet"

Hmmm...

Då är inte livet och de problem vi har speciellt komplexa. Om dett är en helhet så vet i tusan. Jag tror (S) har tappat skärpan totalt.

Som företagare (med anställda) är det just nu iskallt. Och dessa förslag gör det inte varmare. I dessa tider pressas priser (om nu något köps). Och tror ni det går till? Ja, inte väljer någon att lägga produktion i Sverige om det går att få det gjort till halva priset i China, Indien eller Sydafrika.

Och är lösningen att skatta den som lyckas ännu lite hårdare samtidigt som allt fler svenska ser hur dålig kvalitén är på äldrevård, skolmat och mycket annat - ja då har vi stora problem framöver.

Nu tänker den inbitne med partibok att det kan man ju skylla på alliansen, det där med dålig skola, dålig äldrevård och allt. Men icke. Min farfar var en trogen S-väljare men det var med gråten i halsen han var tvungen att sina sista år tas om hand i den äldrevård han trodde skulle vara så bra. Men icke. Alla pengar försvann men inte var maten bra och inte fick han eller hans fru göra som de ville. Han mådde skapligt men hans föreställningar och tro på S fick honom att mista alla illusioner.

Han kände sig djupt sviken när han lämnade oss för ungefär ett år sedan.

Jag har dragit slutsatsen att de pengar vi betalar i skatt tyvärr inte förvaltas så bra som de borde. De som jobbar med barn eller äldre tycker det är viktigare med sin lediga timme än att de som ska få service får den service de kan förvänta sig.

Så vill inte jag att mina dyrt samlade sekiner ska användas.

Anonym sa...

Det är nästan omöjligt idag att hitta praktikplatser.

Det finns 20.000 tomma platser på Högskolan idag!

A-kassa skall "repareras".
Under kommande mandatperiod?

Jag minns följande:
1994 hörde jag Ingvar Carlsson på 1:a maj.
Han LOVADE 90 % i
a-kasse ersättning.
Nu är det 2009.
Det har gått 15 år.
I denna fråga är inte S
en arbetarrörelse.
Den rör inte alls på sig.

Peter Andersson sa...

Lars-Eric: nepp det sista köper jag inte!! Rökare plågas tillräckligt idag :) Annars blir jag lite uppgiven..om jag utgår från dina kommentarer. Vare sig skatt, kommuner o landsting, byggande eller utbildning verkar du tror på. Vad är i så fall instrumenten?

Arb giv: har stor respekt för det du skriver o dina (och det du förmedlar av din fars) erfarenheter. Visst kan säkert mycket göras bättre i offentlig service. Ibland kan det säkert görs både billigare och bättre. Men generellt handlar det nog att ex minska barngruppernas storlek eller ha fler som vårdar äldre. Det är precis det som skattepengar används till. Mindre sådana blir oftast mindre personal. Det drabbar den som behöver servicen. Däremot tror jag inte att den kritik du har mot de som jobbar där kan sägas generellt.

Jag har svårt för de argument från företagare som alltid kommer i diskussioner: att det inte är nån idé att vara företagere, att det inte går att tjäna pengar i Sverige, att skatterna driver företag i ruin osv. Då antar jag att det omvända gäller nu? Det flödar intäkter till Sveriges företagare efter de förändringar som regeringen har vidtagit? Eller?

p