tisdag 17 mars 2009

En statsminister som helst drar från Sverige

Det blev minimalt med framtidsberättelser i debatten. Kanske tanken på att det skulle hinnas med vara lite patetiskt av mig, i ett tidigare inlägg. Ändå ligger det en färdriktning också i de besked som ges i sakfrågorna. Ska samhället ta ansvar för jobben, för välfärden? Eller ska den "osynliga handen" själv ordna detta till största lycka för alla? Sätter vi resurser till vård, skola och omsorg först? Eller använder vi det till sänkta skatter?

Fast å andra sidan: någon höjning av det nästan skämtsamt låga taget i a-kassan kan det inte bli, för statens kassa blöder. Å andra sidan igen betonar Reinfeldt vikten av statsmannaskap och ansvar och drömmer sig tillbaks till det överskott i statsfinanserna han ärvde av förra regeringen.

Mona var kanon på ett ödmjukt och balanserat sätt. Samtidigt knivskarp mot bristerna i Reinfeldts resonemang. Jag tycker Fredrik Reinfeldt klarade sig undan viktiga frågeställningar om de värderingar som vägleder honom. Illustrationen blir så tydlig i talet om att de arbetslösa inte kan få det bättre medan Reinfeldts egna grannar hemma i Täby förses med reform efter reform. När ska den granskningen av regeringens förda politik börja?

Två saker tycker jag var "stora" i debatten. Den totala frånvaron av resonemang om utanförskap och jobbpolitik från Reinfeldts sida. Och det som också många medier uppmärksammar: det svek mot kommunerna som kan vara på väg. Med rätta lyfter Aftonbladet fram Reinfelds tveksamma svar om extra stöd till kommuner och landsting. SvD gör samma sak till debattens huvudnummer. Undrar om han fattar att det är miljoner som krävs i besparingar i kommuner och landsting? För Huddinge kommun handlar det om 60 miljoner som ska bort från verksamheterna.

Jag reagerade också på det ständiga resandet bort från Sverige som statsministern gör. Oavsett om det är klimathot, arbetslöshet, finanskris eller annat, så ska det lösas av alla andra än den regering han själv leder. Där ligger en stor svaghet hos Sveriges statsminister.


Läs Erik Laaksos debattkommentarer här, här, och summering här.
Krassmans löpande debattnoteringar här och läsvärda reflektioner från Sjölander här.
Dn, Henrik Brors analys.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,