fredag 13 mars 2009

Ideologisk blockering svindyrt för skattebetalarna?

ser i Svd att den moderatledda majoriteten i landstinget ska handla upp labbverksamhet. Det handlar om analyser från de egna vårdcentralerna och just detta uppdrag är värt 150 miljoner. I dag sköts detta av Karolinska. Det är en viktig verksamhet som självklart kräver god kompetens och kunnande. Men enligt nån märklig teori som är förhärskande i de styrandes korridorer i landstingshuset så är per definition ALLTID den nuvarande vårdgivaren eller leverantören fel om det är landstingets egenverksamhet. Vid åtskilliga tillfällen har vi från oppositionens sida krävt att de egna verksamheterna ska kunna delta i upphandlingar. Skattebetalarna har ju ofta(st) varit med och investerat och finansierat kompetensuppbyggnad. När labb ska upphandlas ställs Karolinska utanför därför att man antyder att priset kan komma att påverkas om en så stor aktör blandar sig i.

Hur man än vänder och vrider på argumentationen så blir den konsekventa utestängningen av de landstingsdrivna verksamheterna vid upphandlingar bara dumt. När det omvända gäller, att privata aktörer ska kunna engageras i vården, så uppskattas konkurrens och tävlan. Inte här. Tyvärr bekräftar det att drivkrafterna är helt andra än att hitta bästa och samtidigt billigaste leverantör. Den dumdristiga privatiseringsnojan kan kosta skattebetalarna åtskilligt mer än man annars hade fått betala. Så dumt!

Får mig att minnas en skrift från början av 90-talet. Författare var Svenskt näringslivs nuvarande chefsekonom Stefan Fölster. Slutsatsen var att socialdemokratiska kommuner ofta är bättre upphandlare än borgerliga just därför att det inte görs utifrån ett självändamål av andra aktörer utan utifrån ganska strikta och "neutrala" bedömningsgrunder. Jag skulle inte sätta emot om någon slog vad att det ser likadant ut idag.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Johanna Graf sa...

Word! Uttrycket Låt tusen blommor blomma känns riktigt marknadsliberalt i jämförelse med den moderatledda alliansens trångsynta rädsla för konkurrensom den inte är privat. Det är någon ideologisk blockering de har, moderaterna. Fastnat i partiprogrammet på nåt sätt. Ett klockrent exempel på när "det goda blir det bästas fiende".

Unknown sa...

Det blir ju dessutom extra problematiskt vid ett forskningssjukhus som KS. Handlar man upp labtjänsterna från utomstående lab, så minskar man förutsättningarna för att både utveckla ny labmetoder, och att kunna ge en flexibel service till forskare, som inte alltid kan nöja sig med standardmetoderna som utförs av privata lab.

Oskar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Oskar sa...

Man blir bekymrad.

Hur man väljer att avgränsa olika upphandlingar kan förstås slösa skattepengar.
Till exempel om "lönsam" verksamhet läggs ut, olönsamma delar blir kvar i landstinget och blir ännu dyrare pga förlorade synergier...