fredag 28 september 2007

Reinfeldt, Borg och en havererad politisk strategi

Det går inte att vinna val i Sverige med borgerlig politik. Ska man klara det måste politiken vridas i socialdemokratisk riktning. Det har varit en sanning för statsminister Reinfeldt ända sedan mitten av nittiontalet. Hans böcker "Nostalgitrippen" och "Det sovande folket" var ett försök till uppgörelse med de moderater som var nära nog religiöst övertygade om den Bildtska politiken. Reinfeldts teori blev inte bara bok. 15 år senare skulle han själv omsätta sina teorier i de så kallade nya moderaterna. Retoriken flyttades i det närmaste till vänster om S. Utanförskap och jobb ersatte marknadsekonomi och sänkta skatter i retoriken.

Visst hade Olof Palme rätt. Den gamla högern var ärligare. De ville föra en politik för de rika och de stod för det. Den nya högern under Reinfeldt skjuter arbetslösa och sjuka framför sig i den annars tomma retoriken. Det har de så ofta kloka väljarna genomskådat.

Det är därför opinionssiffrorna rasar för Alliansen, något som speglas både här och här. Även om man är helsvensk, medelklass, villaägare och var trött på Göran Persson så köper man helt enkelt inte ökade klyftor i Sverige. Just det som Reinfeldt själv så förnuftigt insåg. Den eftertänksamme ställer sig då frågan om varför han för den orättfärdiga politik han gör. Ja, det är nog ett annat ben i strategin som får ta över, där Reinfeldt, Anders Borg och en och annan konsult har tänkt till. Tanken att genomföra "reformer" av klassiskt moderat snitt så fort som möjligt i mandatperioden. Teorin är att (S) då får svårare att riva upp "reformerna". Sannolikt finns där också en tro på att kommande sänkta skatter ska göra att medelklassen vänder åter till allianshängnet. Teori är teori. Praktik är praktik. Och socialdemokraterna har nu stöd i nästan halva väljarkåren. Jag förvånas inte om Reinfeldt darrar.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,