tisdag 4 september 2007

Den lyckliga dagen för Kd- men knappast för barnen

Kom nyss hem från kvällens förskolenämnd. Så ivriga de var, borgarna. Knappt hade man satt sig ner förrän den övriga frågan anmäldes: "pressmeddelande om vårdnadsbidrag". Jahapp, tänkte jag. Visst tar nämnden upp också riksfrågor som har betydelse för vår/barnens verksamhet. Men då ofta i form att något papper, analys eller liknande från tjänstemännen. Men väldigt sällan blir pressmeddelanden ett nämndärende. Men nu...?

Nepp. Vi hade inte brist på ärenden. Rapporten om läget i kön till förskolan som oroar. Familjerna efterfrågar, eller kräver, en plats. Huddinge växer, fler flyttar in, fler får jobb. Därför behövs också fler platser. Och det får inte bara vara "platser". Det måste vara miljöer som utvecklar barnen. Därför är det med stor oro vi nu får vänta på förslagen hur majoriteten ska hantera det här. När tusenlapparna tveklöst kommer att tas från samma konto som förskolan, vad händer då? Barnen i förskolan har inte "sin" fröken efter hur mycket de betalar. Den peng som ska till kvinnan där hemma i form av vårdnadsbidrag påverkar naturligtvis hela förskolans utrymme för dem som är kvar. Gissningsvis blir det väldigt, väldigt stor andel.

Vårdnadsbidraget är en ny reform för att hålla ihop alliansen. Inget annat.
"Socialminister Göran Hägglund (kd) sken som en sol..." berättar DN. Folkpartister rasar inombords. Månget ögonbryn höjs i förvåning att jobbregeringen, som vill bort från bidrag som det heter, tar det här steget. De som gynnas höjer knappast på ögonbrynen längre...raddan av reformer regnar över samma redan välmående hushåll i moderata kärnkommuner.

Alliansen snuvade barnen på en halv miljard i kvalitetspengar som de lovade före valet. Ett vallöfte som glömts bort och begravts till förmån för Kd:s drömmar om det gamla...Det är verkligen inte bra för barnen....

Intressant?Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Peter Andersson sa...

Daniel
Tack för synpunkterna. Har svårt att fatta det där med omyndigförklarande? Vem gör det? Visst får man fatta sina egna beslut men vad är det som säger att alla andra ska stå där med öppen plånbok och betala för det? Vad det handlar om är väl prioriteringar av hur skattepengar används på bästa sätt? Som i sin tur beror på hur mycket skatter vi är villiga att betala. Jag föredrar en föräldraförsäkring som ger en ersättning man kan leva på, hellre än det som nu föreslås. OCh jag föredrar att förskolan får pengar till mer personal för att barnen ska få så god omsorg som möjligt.

Om du väljer att sticka till "gumman" ett par extra tusenlappar eller ej när HON varit hemma / valt att vara hemma, är ditt väl ditt val. Men vad är det som säger att jag ska ställa mig vid sidan om och skjuta till lika mycket av MINA pengar för att ni väljer den lösningen?

Sen ÄR alltid "barnens första år"-berättelsen gripande, sann och riktig. Just därför behövs också förskolan OCH världens bästa föräldraförsäkring.

/P

Lotta Grönblad sa...

Mina fyra barn fick väldigt fina första år på dagis. De började alla vid 1 års ålder så det där med att den tiden endast kan tas tillvara hemma är en ren myt. Nej fram för en kvalitetsmässigt bra förskola som också möjliggör arbetslinjen för kvinnor och män!Och som gör att livspusslet kan gå ihop. Den dagen som flest män vill ta ut ett vårdnadsbidrag kan jag ompröva mina åsikter, kanske. / L