onsdag 5 september 2007

Odenbergs avgång närmast katastrof för Reinfeldt?

Att försvarsminister Odenberg lämnar sin post är inget konstigt i sak. Vi får väl se presskonferensen först innan analyserna blir alltför djupa. Men att avgå om man känner att man inte kan stå för regeringsbeslut är självklart. Att regeringen enats om kraftiga besparingar på försvaret gör det naturligt för Odenberg att lämna.

Det är två andra perspektiv som gör avången till en betydligt större dramatik. Att Odenberg gör det i en moderat profilfråga i konflikt med en moderat finansminister är det ena. Det andra är ett grundskott mot statsministern. Redan tidigare avgångar, tv-licensskandaler och annat har varit tillräckligt, en av förklaringarna till ett vikande väljarstöd. Även om det är politiken människor främst dömer ut. Och sett i perspektivet av kritik mot osynlighet, snart årsdag av valseger, centerparti som dras till ytterkanter, en förestående batongledare för folkpartiet kan Reinfeldt bara sucka och dra en logisk slutsats: Nu får ingenting mer gå fel.

Intressant?Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Även om jag gärna sparar på försvaret så känner jag sympati med Odenberg eftersom A E Borg och andra struntade in en utredning som ministern hade startat. Man bestämmer att man ska spara sedan blir det målet i sig.