söndag 2 september 2007

Fanns Sverige innan Centern blev regeringsparti??

Till det trista och tråkiga i politik hör oförmågan att ge motståndaren ett erkännande. "Bra gjort", sossar", tycks vara ett omöjligt uttryck. Centerpartister verkar ha särskilt svårt för det.
I dagens DN debatt fortsätter Centern med sin strategi att beskriva S-politik som intet. Världen och Sverige har stått stilla innan Centern och Maud hamnade i regeringen. Miljöarbete och frågor om hållbar stadsutveckling har fötts i Mauds hjärna. Centerpartiet tar de första stapplande stegen framåt i miljöarbetet, förnybar energi och hållbara städer. En patetisk och tråkig strategi som samtidigt bär löjets skimmer över sig. Det är onekligen bra att regeringen fortsätter arbetet med hållbar stadsutveckling, ett arv från s-regeringens tid även om det förnekas och till och med förringas i artikeln. Jaja, världen föddes ju med centerpartiet i regeringen. Eller?

Jag minns i alla fall ett ganska offensivt arbete både i Sverige och internationellt. Arbete med en nationell strategi som skulle engagera en rad lokala och regionala aktörer. Ombyggnad av bostadsområden till energismarta och miljövänliga. Samhällsplaneringen som instrument för att få fler arbetsplatser i bostadsområden. Utvecklad service, effektiva transporter, tillgänglighet, trygghet och god tillgång till rekretations- och friluftsområden var andra inslag i det arbetet. Där var inte bara planer och handlingsprogram utan också konkreta satsningar. Genom klimatinvesteringar runt om i kommunerna, till exempel. Sveriges roll internationellt som stärktes genom samarbete med Kina och Storbritatien om hållbar stadsutveckling, i samtal med USA om förnybar energi, hela sektorn miljöteknik vars export faktiskt ökade kraftigt redan innan centerpartiet kom i regeringen. (tro´t den som vill!)

Nu stoltserar partiet på DN Debatt. Bra med konkreta pengar även om det kanske inte räcker till med än en samordnare per kommun. Bra med ambitioner även om det inte är några nyheter. Bra att delar av regeringen verkar förstå vikten av samhällsplanering, även om centerpartisterna i artikeln dömer ut den förra regeringens arbete. Men insikten av vad som krävs har man inte. Jämför det med Mona Sahlins tal i Fittja och hennes budskap om viktiga och nödvändiga miljardsatsningar på området. Inte minst för att stärka förorterna. De ambitionerna är även de så ambitiösa centerpartisterna väldigt väldigt långt ifrån.

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns också det stora gedigna arbetet som startades av Byggnadsarbetareförbundet och S-kvinnor och som fortfarande lever.

Det om ett nytänkande när det gäller byggandet och planering av nya bostadsområden. Det nya tänket att kunna ha barnen i skolan i samma bostadsområde där man samtidigt satt och distansjobbade. Det där man blandade unga och gamla och där trivsel och planteringar mm. skulle göra att man mådde bra. Och mycket annat.

Peter Andersson sa...

Eva
Tack för kommentaren. Jag jobbade ju för Inger Segelström då det var aktuellt. Annars brukar jag alltid utgå från Kvarteret Framtiden, som exempel på vad "Hållbar stadsutveckling" kan vara. Dvs något som S-kvinnor gjorde redan på 70-talet...

P

Simon Palme sa...

Möjligt att man kan vinna en minimal aning sympati genom att låtsas att man håller med sin politiska motståndare - men inte om man är så självkritisk som Fredrik Reinfeldt var när han debatterade med Mona Sahlin.

Ja till ärlighet, självklart, men också ja till att våga säga ifrån och visa på vilken sida man står.