söndag 9 september 2007

Alliansjippon ger inga valsegrar

Vem tycker om småkakor? Vem har spelat basket? Vem har tummen mitt i handen? Vem är tidsoptimist? Frågorna haglade över Alliansens ledare när de gjorde gemensamt framträdande på Fp-landsmötet. Anna Ohlin frågade ut om hur de nu ska arbeta med teambuilding när Jan är ny i klassen. Skämtsamt, underhållande och jubelframkallande. Maud gav en litet trädplanta till Jan, som nu ska planteras i det så kallade "maktskiftet".

Möjligen fanns där signaler om hur debatten kommer att låta framöver. Det riktigt brakade till i salen av jubel när Maud ställde retoriska frågor om hur S ska återvinna makten och om det var med ett budskap om återställare. Att (s) skulle lova att återställa förmögenhetsskatten, fastighetsskatten och sänkta skatter i allmänhet föranledde jublet, och det märktes att det verkligen grep tag i stämmoombuden. Plötsligt var Fredrik Reinfeldts så kloka ord om att "varje krona har en baksida" som bortblåsta. Det där om att det visst kan vara bra med skattesänkningar men man får ställa det mot välfärden.

Annars får väl Jippot anses som ganska ett självklart och väntat inslag. Den samlade borgerligheten med sina sprickor både internt och mellan sig behöver återuppliva "varumärket". Gemensamt har de ett stort problem. Varumärket "alliansen" som var så lyckosamt i valrörelsen håller inte måttet. Man kan inte vinna igen, enbart sitt varumärke. Det måste bygga på trovärdighet, på en (i alla fall upplevd) sanning. Partierna ska ha all heder av ett framgångsrikt varumärksbyggande men förtjänar också kritik för att man urholkat det genom den förda politiken. Alliansens sönderfall kan faktiskt påskyndas av dessa mediala spektakel. Om det är något som svenska folket med en röst kommer att straffa på valdagen så är det partier som fnissar, skrattar, skämtar och myser tillsammans samtidigt som de slår mot sjuka, arbetslösa och ger goda gåvor till redan välbeställda. Fortsätt gärna så. Sverige behöver maktskifte!

Intressant? Andra bloggar om: , , , , , ,