tisdag 18 september 2007

En stor politisk bluff även om det upprepas...

De fyra allianspartierna har det onekligen bökigt. De verkar i alla fall ha tagit intryck av kritiken om osynlighet. Så här på dagen för riksdagens högtidliga öppnande skriver de gemensamt på DN debatt. Retoriken är benhårt fast i det man bestämt sig för. Nej, inte slag mot arbeteslösa. Vi stimulerar jobben. Nej, det är inte en politik mot sjuka utan mot utanförskap. Helt riktig upprepning enligt kommunikationens skolbok. Men här blir kontrasterna mellan ord och verklighet alltför stor för att ens ett uns av trovärdighet ska finnas kvar.

Ett viktigt slag om framtiden står om historieskrivningen. Var det alliansens jobbpolitik som lyckades? Var de verkligen då som jobben började komma? Själv hittade jag några svar på Stockholms handelskammares hemsida: Stockholmsbarometern som också ger perspektiv för hela Sverige. Rubrikerna för barometern talar sitt tydliga språk:

Kraftig förstärkning av konjunkturläget i Stockholm – och nu börjar jobben komma
(17 aug 2005)

Konjunkturen stark i Stockholm – men flaskhalsar begränsar tillväxten
(16 maj 2006)

Möjlig rekordkonjunktur för Stockholmsregionen
(7 nov 2006)
Nej, det är inte den så kallade jobbpolitiken som fått fart på Sverige. Det är en stor politisk bluff även om den upprepas. Och analysen av det första året med Reinfeldt blir verkligen talande i rapporten som S presenterade i går. Vem har anledning att fira.....

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,



5 kommentarer:

Anonym sa...

jag tycker de har massa trovärdighet.

medvetna medborgare vet att det är omvärlden som avgör konjunturen i sverige. tex USA, Kina, Indien, Tyskland, EU osv.

Anonym sa...

Bra skrivet!

Anne Cahling

Johan Lundberg sa...

Enligt konjunkturinstitutet står Alliansens politik för drygt en tredjedel av de nya jobben. Och flera av regeringens reformer kommer att göra skillnad framöver. De säger alltså att politiken haft viss effekt redan och att den kommer förbättra ännu mer framöver.

Om jag får välja mellan siffror och spådomar från oppositionen resp. ett analysinstitut så väljer jag det senare. Men alla är inte som jag.

Anonym sa...

Bara för att ni upprepar era lögner så blir inte er lögn bättre.

Som socialdemokrat borde du veta bättre att staten både kan skapa och ta bort jobb. Även icke statliga. Detta är något ni pysslat med under årtionden och tydligen ännu inte förstått er på. Läs en kurs i Nationalekonomi. Men visst om målet inte är att alla ska få jobb utan målet är att alla ska ha det bra så är det en helt annat politik som ska drivas. Då får man också räkna med att kakan som ska delas på inte blir så stor men nog kan många ha det bra även om kakan är mindre.

Dock så fungerar era bidragstagare på samma sätt om andra. När någon ska ha mer så ska även de ha mer även om de redan har det bra. Däri ligger problematiken. Vajre som får det bättre ska dessutom finansiera en annan som får det bättre (9 m invånare c:a 4,5 sysselsatta). De flesta är inte så intresserade av att deras uppoffringar här i livet ska gå till andra då de kan ha det ungefär lika bra som de som slipper göra uppoffringar. Ditt parti förespråkar att allas uppoffringar är lika även de som inte gör någon. Däri ligger problemet. Förstå denna klyftan och förstå därmed även varför större delen av den svenska kompetensen finns utomlands. De ända som verkligen har råd att stanna är de som ärvt förmågan att ta sig runt lagstiftningen. Större delen av de andra har inte råd att flytta för de tror inte på fördelarna. Som skåning betalar danskarna jävligt bra relativt vad man behöver prestera. Skatteavtalet mellan länderna gör det sedan dessutom mycket fördelaktigt att bo i sverige. Den sknska skattebasen urholkas snabbt.

Peter Andersson sa...

Anne. Tack!

JOhan: Gissar att du har läst mitt inlägg men inte tittat på det jag hänvisar till. Det är KI:s uppgifter..flera år. Det som slår mig där är just trenderna på i princip alla kurvor...en trend som nu fortsätter. Härligt för Sverige.

p