måndag 16 maj 2011

Omval med segersötma och bismak

Söndagens "Västra Götalandska" framgångsval, sett med socialdemokratiska ögon kan analyseras på olika sätt. En rad perspektiv lyfts fram som är intressanta vid sidan av själva valresultatet. Peter Johansson har ett inlägg, om skiljda valdagar, som ibland efterfrågas från debattörer. Detta är sedan längre avskrivet i en uppgörelse där (S) stora fråga om en valdag kompromissades fram genom att de borgerliga fick ett valsystem med "personvalsinslag". Den som också läser dagens DN-kommentarer ser hur argument faller för skiljda valdagar. DN:s ledare kopplar i ledaren till valets effekter för regeringen. Hela papperstidningens artikel och analys är ett "Juholt-perspektiv" och den här gången är det ju omöjligt att förneka framgången.

Ett annat perspektiv har jag tidigare bloggat om. Att valet handlar mycket om sjukvårdsfrågor och att det därför är trovärdigheten i detta som påverkar valutgången. Det sägs också i DNs papperstidning av statsvetaren Sören Holmberg. Det gäller inte bara för västra Götaland: socialdemokratin har en lång "tradition" av att få väljarnas förtroende i sjukvårdsfrågor oavsett hur väljarna har valt att lägga sin  röst i val. Gårdagens val verkar inte slå hål på den teorin.

Har valet på något sätt varit en "släng" mot alliansregeringen och Reinfeldt? Ja, inte är det väl helt uteslutet att det i alla plus och minus av väljare sedan valet 2010 finns en och annan som har valt att proteströsta mot Fas3-elände, sjukförsäkringen eller massarbetslösheten. I den lokala debatten har inte minst moderater använt anklagelser om negativt kampanjande som ett sätt att slänga lort mot motståndaren. Jag vet inte allt för att kunna döma men har bara sett ett flygblad och det var moderaternas eget.

Valresultatet har vi. En stark framgång i Örebro. Framgångar i västra Götaland men med parlamentariskt efterarbete som "krånglas till" (?) av sjukvårdspartiets uttåg ur regionparlamentet. S stänger dörren för samarbete med Sd. Så verkar inte moderaterna göra, tyvärr. Men en morgonen-efter-sammanfattning är ändå att valdagen kan ses som en ganska skön socialdemokratisk valdag.

Mer att läsa: DN - Örebrovalet, DN- valdeltagandet, DN- vä götaland-resultat,
AB - dubbelseger, AB, Lena Mellin, Exp om valdeltagandet, Exp om samarbete m- sd, SvD, om valdeltagande, SvD om väst, SvD om örebro,

Bloggare:
- Peter Högberg om Sd och M?
- Beelzebjörn om valets verkliga vinnare.
- Leines blogg om att tiga är guld.
- Jämlikhetsanden om fest utan rus
- Röda berget om örebroframgångar.
- Mattias Lundbäck om behovet av en ny borgerlig sjukvårdspolitik och om utebliven debatt...
- Annika Högberg som tipsar om Johan Westerholms eftervalstankar.
- Martin Moberg eftervalstänker och detsamma gör Sebastian Stenholm, Roger Jönsson,
- Alliansfritt om att M inte utesluter Sd-samarbete
- Matilda Ernkrans om att S vinner val
- Thomas Böhlmark som tar avstånd från Sd-samarbete.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,