fredag 20 maj 2011

Valtersson - miljöpartiets framtid?

Med jämna mellanrum har jag i sociala medier sett tecken på att ett rejält avfirande av Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har hållit på. Det har varit väl motiverat. Som Göran Eriksson skriver i dagens SvD,: "Under Wetterstrand/Erikssons ledning har Miljöpartiet övergett EU-motståndet, begravt medborgarlönen, tonat ned kraven på sextimmarsdag och reviderat sin syn på betyg i skolan.". De båda hade en sista roll i att bidra till det rödgröna samarbetet inför förra valet, om än en föga framgångsrik skapelse av olika anledningar.

Nu är det slut. Ett nytt par språkrör ska väljas och där det manliga är gjutet medan strid kommer att utspelas mellan två kvinnor. En av de två, Mikaela Valtersson, skriver idag programförklaring på DN Debatt. Vad gäller partiets väg framåt med Åsa Romson är för mig en aning luddig. Desto klarare är det med Valtersson och det bådar sannerligen inte gott för den som ser en förändring av Reinfeldts Sverige som viktig.

Valterssons
största avtryck i svenskt samhälle är väl det hon själv skriver att hon inte står för. Friskoleeländet med dess hejdlösa vinstuttag och fria etableringsrätt. Valtersson själv har genom att i riksdagen springa hand i hand med de borgerliga partierna om helt kravlösa system på friskoleområdet, ett direkt och stort personligt ansvar. Frågan är om problemet ens hade varit ett problem utan Valterssons kliv in i alliansburen.

Dagens medier gör större rubriker av Valtersson som en taxiåkare som säger sig vara miljövän. Antingen tungt journalistiskt grävande eller resultat av ett skit-skyfflande inför valet på Mp-kongressen. För egen del ser jag nog Valterssons negativa bidrag till svensk skola som oerhört mycket allvarligare. Frågan är vilka signaler det ger om en framtid där Valtersson som en av två leder partiet. Programförklaringen i DN har väl en del av storhetsöverdrifter i sig: "Det finns ingen gräns för hur stora vi kan bli"  men också en del av gamla halvtöntiga MP-slogans som att man "varken tillhör fack eller näringsliv" och stå för någon mer vardagsförankrad politik än andra. Det mer traditionella Mp som slåss mot vägbyggen och mot bilar verkar möjligen försvinna om Valtersson väljs...Partiet ska i stället vara "stigfinnare", måhända en bild av partiet som borde får vissa varningsklockar att ringa inför helgens aktiviteter.

Fler bloggar: Jenny Madestam,
Mer: DN, AB ledare, AB taxi,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,