onsdag 4 maj 2011

Fas 3- förnedringen och en alliansregerings baktankar

Under kvällen har jag umgåtts med alliansregeringens ersättning för arbetsmarknadspolitik: Fas 3, kallas det. Här målar deltagare om nyproducerade och helt funktionsdugliga möbler. Här kan deltagarna släktforska eller måla tomtar till loppmarknader. Här pågår "jobbpolitik", så skarp och så politiskt lyckosam, tycker regeringen, att arbetsmarknadsministern besöker hunddagiset. En ganska tydligt tveksam deltagare i programmet får ministerns "följe" att jaga på rundvandringen till mindre kritiska korridorer.

I samma avslöjande repotage i Uppdrag Granskning förekommer en generaldirektör för Arbetsförmedlingen som inte verkar känna till egna revisionsrapporter. Att de egna avdelningarna visar att nära hälften av åtgärderna inom Fas 3 tangerar eller ÄR så kallat riktiga jobb verkar inte den högste chefen veta. Skogsarbete i Fas 3 visar sig var exakt samma för mannen i Helsingborg som i tidigare "gröna jobb" med en avgörande skillnad. Det ger nu 2.000 mindre i ersättning varje månad. I den efterföljande intervjun blir statsrådet Hillevi Engström ganska tyst när det påpekas.

För en tid sedan, långt innan Reinfeldt gjorde arbetsmarknadsinsatser till lös retorik utan innehåll, fanns det ändå ambitioner att ge utbildning, högre kompetens, stöd till nytt jobb, omställningsstöd av olika slag. Sverige hade i internationella jämförelser både låg arbetslöshet men också åtgärder som hade mer av aktivt fokus än "bara" utbetalningar av ersättningar. Förvisso säkert ersättningar som också då var svåra att leva på men ändå bättre än idag relativt sätt och med större ambitioner att stärka och förbättra. Nu är det motsatt färdriktning som gäller.

På första maj lovade de socialdemokratiska talarna att avskaffa det här förnedrande inslaget i svensk post-välfärdspolitik. Ett system som i grunden handlar om att vissa delar av välfärden får stå tillbaka om skatter ska kunna sänkas. Då ger man sig på trygghetssystemet. Frågan är om det inte finns ännu mer genomtänka effekter av att försämra. Det ger onekligen lite oroskänslor i magen hos den som riskerar att förlora jobbet. Det ger möjligen lite mindre "gapiga" och "krävande" löntagare. Det ger en positionsförändring på arbetsmarknaden till förmån för arbetsgivare och omvänt, till nackdel för löntagarna. Precis detta har organisationer som Svenskt Näringsliv beställt under mycket lång tid från moderaterna och alliansregeringen. Ur det perspektivet kan man också förstå Fas 3.

Bloggar: Sebastians tankar om ungdomsarbetslösheten,,Roger Jönsson,

Mer: AB-ledare om nystartsjobb och tunnor. Svt granskar Fas 3, AB-ledare som skogsjobb.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,