tisdag 3 maj 2011

Huddinge några steg bakåt när företagsklimatet bedöms

Vet inte riktigt vad mina senaste dagars bloggnedgång beror på. Det har varit första maj. Det har kommit en S-märkt vårmotion. Det har varit flera möten och aktiviteter. Inte har det lyft min inspiration. Jag gissar på en rad förklaringar: nya utmaningar i jobbkarriären, en hel del förändringar i mitt politiska engagemang som har krävt sitt och en del annat. Men efter ett par år av närmast extremt tempo här på bloggen kanske pausen både är tillåten och kanske till och med nyttig.

I morse fanns en rad uppdateringar på Facebook i samma ämne som gör att jag skriver det här inlägget. Svenskt Näringsliv som presenterade en rapport om företagens villkor i landets kommuner. En rad ledande kommunföreträdare reagerade över sin kommuns placering, såväl kommuner som förbättrar sin placering som en del "förlorare". Man kan alltid ha åsikter om mätningar i allmänhet och kanske om dito synnerhet med avsändare Svenskt Näringsliv. Men i de delar mätningen ändå ger en bild av förutsättningar lokalt för nya och fler jobb är det ett viktigt underlag bland många.

Huddinge kommun backar 25 placeringar på rankinglistan. Nu en 112:e plats, tidigare år 87:e,  70:e och 104:e. Det verkar finnas en rad förklaringar, och bland dessa många fler än de skatter som borgerliga partier ofta tjatar om. I rankingen uttrycks också, vad jag kan tolka in, en upplevelse av att kommunala tjänstemän, medier, skola och politiker inte alls har en särskilt positiv attityd till företagen. Det verkar vara en negativ syn på hur kommunen tolkar lagar och regler och inte minst: tillgången till arbetskraft som en minuspost i mätningen. Tele- och IT-nät verkar också vara minusposter som slår igenom liksom "kommunen som konkurrent till företag".

Man kan, som sagt, ha invändningar och ifrågasätta en del av syftet med Svenskt Näringslivs sätt att beskriva företagsklimtat. Men för den som vill medverka till att skapa jobb och "lyfta sin kommun" finns det all anledning att vårda kontakterna med näringslivet. För Huddinges del bekräftar dagens mätning att den allians som nu styr verkar vara nöjd med läget, nöjd med det man har gjort och nöjd och belåten med att bara vara. Det räcker förstås inte om man ska lyckas, om man ska växa och om man ska utvecklas. Det kommer garanterat en interpellation från mig om detta i fullmäktige...

En som blogga
r är Christian Ottosson, centern och vanligtvis är det kloka tankar. Om raset 25 placeringar i en kommun där Ottosson nu finns i kommunledningen verkar Christian tyvärr bara tro att centerpartister och "regelförenklingar" löser problemet och bringar lycka och välstånd. Vi måste nog ta ett par steg framåt också på andra områden, Christian, och jag ser fram emot en bra dialog om detta ämne framöver.

Fler som bloggar: Peter Högberg med länkar till Magnus Andersson, Martin Moberg, Kent PerssonMichael Granstedt. Dessutom  Per Ankersjö, Fredrik Axelsson, Kent Persson, Anders Johansson,

Mer läsvärt: AB; Svd, DN,
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
och