lördag 22 augusti 2009

Snacka om att kampen för jämställdhet behövs

Mona Sahlins sommartal i Nacka för en vecka sen innehöll en röd tråd: jämställdheten. Vi har åtskilligt att göra inom Sveriges gränser för något som faktiskt handlar om människor lika värde. Könsmaktsordningen styr fortfarande. Kvinnors lika rättigheter är inte verklighet.

Jämställdheten måste också vara en röd tråd i Sveriges internationella arbete. Jag formligen ryser av obehag när - för mig okända personer/män - i en hel värld förklarar en kvinna som man och dömer ut en idrottsprestation. Avsaknad av smink och en alltför muskulös kropp skapar inte bara debatt. Det bidrar nu också till mentala könsbyten. En hel värld har - om Aftonbladets uppgifter stämmer stor anledning att be Caster Semenya, vinnare på 800 meter i friidrotts-VM- om en rejäl ursäkt. Frågan är väl varifrån uppgifterna kommer. Men för djävligt är vad det är.

Fler bloggar:
- Ting: "Könsmobbing".
- Mitt liv som mamma Madde: "Ni borde fan skämmas".
- Mona: "Kön"
- Aurora: "Stackars tjej"

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Ting sa...

Håller som du säkert förstår med dig.

Anonym sa...

Bra skrivet. Det är väldigt läskigt med starka kvinnor för många verkar det som, när ska folk inse att alla är olika och att inte alla kvinnor är superkvinnliga utan att det är en naturligt flytande gråskala emellan könen, vi är alla människor.