fredag 21 augusti 2009

Svenska folket slår sista spiken i kistan på Timbroidéer om välfärden

Harpsund: bild från Wikipedia (fri)

Genom Johan Westerholms blogg, Mitt i steget, ser jag att TCO har släppt en snabbundersökning om svenska folkets syn på vad regeringen borde prioritera i budgeten. Egentligen borde man förundras över att opinionen ännu inte har svängt tydligare över till de rödgrönas fördel. En bastant majoritet av svenska folket ger sitt stöd till välfärden, långt före sänkta skatter.(62 mot 17 procent). En klockren likhet mellan de rödgröna och väljarna.

Utredarna sammanfattar några punkter. När man ser till alla "välfärdspunkter" vill
- "..81 procent heller satsa på välfärden än fortsätta sänka inkomstskatterna.
- 58 procent anser att regeringen inte gör tillräckligt för att bekämpa arbetslösheten.
- Mer pengar till kommunerna för skola och omsorg anses vara den viktigaste åtgärden när regeringen ska lägga fram sin budget.
Kommunerna, straffskatten på pensionärerna bort, arbetsmarknadsåtgärder och miljöinvesteringar är punkter högt på väljarnas lista och högt på S, V, Mp-alliansens. Men vad händer då på Harpsund? Partierna har presenterat sina krav. Att moderaternas sänkta skatter får sopstryk av både väljarna och de tre koalitionspartierna är tydligt.

Men jag förvirras av Odell. Vad säger han egentligen? I Ekot säger han sig förstå kommunernas problem. 225 kommuners ekonomichefer räknar med att ekonomin går back.
Prognoserna visar att det handlar om underskott på 7,6 miljarder. Ska jämföras med vad t.ex. centerns förslag till sänkta arbetsgivaravgifter på tre mdr ger kommunsektorn. Och då, vad jag förstår, är enkäten inte sänd till landstingen. Odell säger först att KD vill satsa och sen börjar han slira. Fortfarande verkar Odell inte riktigt ha koll på pengarna.

De senaste dagarnas debatt om "Timbrorapporten" har också bekräftat att det helt saknas stöd hos svenska folket för att sätta välfärden på spel. Även om Thomas Idergard håller sin vindslitna fana högt så är väljarnas dom, som många gånger förr, hård över den som slår ner på olika delar i välfärden. Detta och åtgärder för jobben kan inte regeringen undvika att tala om på Harpsund. Och gärna göra mer än tala.

Fler bloggar om detta:
- Berit Högman: "Svart på vitt".
- Krassman: "78 % av kommunerna går back".
- Magnus Johansson: "Är fritidsgården i välfärdens kärna?"
- Dick Erixson om centerns förslag.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,