söndag 2 augusti 2009

Ett allvarligt uppvaknande eller valrörelseupptakt för Folkpartiet?

Wordle: jan björklundstal 09

Den ganska kylslagna sommaren verkar ändå haft en värmande effekt på folkpartiledaren Björklund i hans syn på behov av resurser till välfärden. Utspelet i dagens tal i Marstrand om mer pengar till kommunerna är förstås en välkommen insikt. Och att tiden i hängmattan har väckt Björklund är viktigt för vården, för skolan och sjukvården. Det lät före sommaren som om han tyckte av vårdbudgetens signaler var tillräckliga. Bra om han nu ser till att budgeten i höst innehåller mer skarpa pengar.

I partiledardebatten så sent som i juni tyckte Björklund att det var prioriteringar, inte mer pengar, som var lösningen. Det trots de omfattande protester som kom från opposition, regeringens egna experter och exempelvis lärarnas företrädare. Björklunds besked före hängmattan var:
Staten tillför nu stora resurser till kommunerna. Jag inser att är man i opposition kan man alltid föreslå att man ska tillföra ännu mer på varje utgiftspost, och så också på denna, men vi tillför stora resurser till kommunerna
Hängmatteperioden, en ökad insikt eller rent taktiskt spel, det är väl frågan. Då: försvar för det alldeles för usla till välfärden. Nu ett uppvaknande? Björklund föreslår ett stöd till kommunerna som varierar beroende på goda och dåliga tider. Något som känns som ett i praktiken förstatligande av (i alla fall delar av) socialbidrag. Även kommunerna också i tag inte har något val att välja bort det ansvaret.

I dag var Björklund alltså mer positiv till mer pengar, inte bara besparingar
Nu hinns ett stort systemskifte för kommunal ekonomi inte med inför 2010, så i stället behövs förstärkningar genom ett antal nya miljarder i överföringar från staten. Det är fullt rimligt att tänka sig att förstärkningen är tillfällig, det vill säga att ökade statsbidrag bara utgår under lågkonjunkturen och att de upphör i takt med att kommunernas egna skatteintäkter återigen ökar.

Det är min bedömning att det finns ekonomiskt utrymme för kanske ytterligare några väl genomtänkta reformer inför budgetåret 2010.
Det där sista lät väl spännande. Ju närmare ett riksdagsval - desto mindre av varningar för överbud. Desto mer eget utrymme vid sidan av alliansens gemensamma politik. Desto fler löften och utspel om både utgiftsökningar och mindre inkomster till stat, kommun och landsting. (det som kallas skattesänkningar). Vi har sett det förr.

Bloggar:
- Kent Persson: "Är det seriöst eller är det populism?"
- Jan Andersson: "Det har tagit tid för Björklund att vakna".
- Andrine Wither: " + - 0 "
- Gabrielle Peteri, "Kommunal ekonomi a la Björklund"
- Tobias Josefsson, "Lycklig liberal lyssnar lyhört - ledaren levererar". (oj då!)

Läsvärt:
- Ekot: DN, Makthavare.se,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,