lördag 22 augusti 2009

Rusk och snålblåst - ett sommartal i krisens Sverige

Det blir nog ingen soliga dag för ett sommartal. När Fredrik Reinfeldt så småningom styr kosan mot Vaxholm har han inte bara vädret emot sig. Också den svenska ekonomin uppvisar sitt riktiga höstrusk med allt högre arbetslöshet, med fler i utanförskap och med en regering som ändå verkar ha en smygande insikt att man inte alls har gjort rätt.
Det är Sverige och Vaxholm - 144 dagar efter att konjunkturinstitutet uppmanat regeringen att ta itu med jobbkrisen.
I stället för reformer i välfärden är Sverige åter tillbaks till krispaketens tider. Precis om Svenska dagbladets Per Gudmundson kan jag berätta för de yngre läsarna om historien. Jag kan berätta den ruskiga sannsagan om hur det alltid har blivit så här, så fort det blå laget har fått chans att regera. De har alltid förklarat det med "otur".

Att en global kris påverkar ska i sig inte lasta de som styr. Men det är impotensen man har drabbats av när krisen borde hanteras som förtjänar mycket bassning.

Och så det som hänt förr: några partier har längtat efter ökade utgifter och fått det. Andra ha åtrått sänkta skatter och fått det. Det där "politik" har inte setts som viktigt för att möta arbetslösheten. Därför har de alltid kommit för sent eller gjort fel saker. När fyra partier ska bli en politik verkar det alltid bli väldigt fel för Sverige.

Det där tycker inte väljarna om. Den karismatiske finansministern har i och för sig talat till sig ett förtroende om hur ekonomin hanteras. Trots att de egna rådgivarna är kritiska. Men kampen mot arbetslösheten, en bättre vård, god omsorg för de äldre, jämställdhet, miljö, a-kassa, förskola, barnfamiljernas villkor och mycket annat: Där tycker väljarna att det behövs en rödgrön regering.

Reinfeldt talar i regnets Vaxholm. Det är lördag i jobbkrisens Sverige. I just Vaxholm möter han nog inga burop. Här bor väldigt många av den tiondel av svenskarna som fått absolut mest av hans sänkta skatter. I Vaxholm ler många av tacksamhet när Fredrik talar.

Bilden: Foto: Pawel Flato / RK

Fler bloggar:
- Joakim Hörsing: "fredrik reinfeldt pe Krona och Börs påverkar inte arbetslösheten
- Ewa Jansson: "Godda´ yxskaft/Anders Borg."

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Britta Sethson sa...

Vi väntar med spänning på att Fredrik Reinfeldt ska uttala de magiska orden

"Ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande"

Eller hur det nu var som Bildt sa på sin tid.