måndag 31 augusti 2009

Reaktion: Första bekräftade dödsfallet i svininfluensan

Så har svininfluensans allvarligaste följd nått Sverige. Nyligen bekräftade Akademiska att en 37-årig man avlidit i sviterna efter influensa. Det är i det närmaste bekräftat att orsaken var det sk H1N1-viruset. Fler tester görs i natt.

Att skriva blogginlägg om detta med en viss känsla av irritation i hals och luftvägar är förstås - frustrerande. Vi är alla människor. De första TV-bilderna jag såg var från Mexico. Människor med munskydd mitt i något som såg ut som en rejäl farsot över landet. Kanske höll vi det mentalt borta från oss i någon blåögd övertygelse "att det bara händer där - inte här".

Att Sverige nu har drabbats av första dödsfallet lär kanske tysta en del av uppmaningarna att inte vaccinera sig som jag har sett på bloggar och i tidningar. För någon dag sedan skrev till och med smittskyddsläkare Sven Britton att han ändrat uppfattning efter att på nära håll ha följt en patient. Förhoppningsvis, men kanske tveksam om, läste fler hans omvändelse än den ursprungliga uppfattningen.

När vi i landstinget beslutade om inköpet av vaccinet före midsommar var läget oerhört osäkert. Leverans före eller efter "toppen"? Överdrivet eller tvärtom, mycket större fara? De erfarenheter vi sedan vi ta del av från tidigare pandemier pekade på att så många som 25.000 I STOCKHOLM skulle kunna behöva sjukhusvård. Vad som händer är förstås helt ovisst men det känns ändå som om landsting och kommuner har kunna sjösätta en organisation ganska snabbt.

Det brukar kännas som "skarp läge" ju närmare faran kryper. Kanske visar det sig att vi borde ha gjort mer. Att eleverna borde fått hemundervisning i stället för att vara i skolan. Att möten på otaliga ställen borde ställts in. Och har vi en vaccinberedskap som är det bästa? Går det att göra mer nationellt? Tyvärr är frågorna fortfarande många.

Mer om detta på Smittskydd Stockholms hemsida.
- Aftonbladet.
-
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Lans sa...

Spännande att se hur det går!