lördag 15 augusti 2009

KG Bergström: "Reinfeldt avgår inte på grund av Sverigedemokraterna"

Min tidigare reaktion på inlägg av Dick Erixon, Fia Arkelsten och Kent Persson har fött fler tankar och funderingar. Frågan gäller ju om Fredrik Reinfeldts allians och/eller Mona Sahlins rödgröna "framtidsallians" på något sätt ska göra sig beroende av Sverigedemokraterna efter valet nästa år.

Möjligen finns här en viss nyansskillnad. Är ett uteslutet samarbete också uteslutning av parlamentariskt beroende även utan något formaliserat samarbete. När Reinfedlt har uttalat sig, som t.e.x i Aftonbladet, är det ordet "samarbete" som markeras. Men vad gäller om andra former av "beroenden" av röster från eventuellt invalda Sd-ledamöter?

När gräl uppstår kan en medlare fylla en funktion. Låt KG Bergström ta det uppdraget, en av Sveriges största mediaprofiler, förvisso med bakgrund som moderatpolitiker i Kalix men ändå en lämplig "domare".

KG:s analys i
SvT.s morgonsoffa var, precis som Ingela Hoatson skriver, att det rödgröna blocket har varit mycket tydliga med ett nej till att göra sig beroende av SD. KG:s bedömning var också att "Reinfeldt inte avgår" i ett läge där alliansen saknar majoritet och blir beroende av SD. "Jag tycker inte att Reinfeldt har gett något särskilt klart besked," var KG:s kommentar.

Om inte en av landets tyngsta inrikespolitiska personer har klart för sig att Reinfeldts nej är ett rejält nej så kan det möjligen antyda att det finns skäl att vara ännu tydligare. Så där, Kent, tror jag att du gör en liten felaktig analys.
Dick Erixon har en utmärkt genomgång av grundlagen. Jag hade läst första inlägget slarvigt för först nu ser jag faktiskt att DE också spekulerar om "kohandel" och "förhandlingar mellan S och Sd" vilket förstå är en ganska volymiös missuppfattning.

Det verkar ändå hos svenska partier ett mastodont "nej" till att ha någonting med Sd att göra. Reinfeldt kan förstås nästa vecka göra detta helt klart i sitt sommartal .Eftersom ändå en del väljare verkar ge sitt stöd till SD,
( i mätningen från United Minds fler än som gillar centern och kd = skrämmande) kanske fokus - när alla har gett sina besked - ska vridas från matematikräkning om något hypotetiskt läge efter valet till varför motståndet finns. Vad står SD för? Vilka värderingar är det vi alla inte vill ha i Sveriges riksdag? För mig är det ganska solklart.

Fler bloggar: Kulturbloggen, Opassande,
- Svar från Dick Erixon: "Mona Sahlin avstår från makt?"
- Svar från Kent Persson: "Peter, det saknas besked från S om SD".
- Kommentar från Johan Sjölander: Ett lysande litet lättsamt blogginlägg i en egentligen väldigt allvarlig fråga"
samt i kommentarsfältet en genomlysande analys av olika alternativa handlingsvägar vid hypotetiska valresultat.

Läsvärt: Expressen ledare,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Peter Strobl sa...

Det börjar nästan bli tröttsamt alla dessa konstruerade nyansskillnader på vem som säger vad. Det blir en lek med ord.

Utifrån vad Sahlin sa i Almedalstalet, så borde det vara svårt att tvinga in Socialdemokraterna i ett hörn.

Men icke desto mindre görs det.

Både uttalanden av KG Bergström och Ingela Hoatson är belysande.

Utifrån ett annat perspektiv tror jag det är viktigt att inte fastna i denna diskussion.

Stå upp, ta debatten och förpassa Sd till ett liv utanför riksdagen 2010.
Debatten är det bästa sättet att visa dels vad Sd står men också visa det egna partiets ståndpunkt gentemot Sd.

Det är något som bara måste göras!

Peter Andersson sa...

Peter: tycker att jag hade det som ett budskap, att lämna matematikberäkningar och visa varför det inte borde vara tänkbart med ett parti som SD i riksdagen. Men däremot tycker jag inte att man kan nonchalera det om det som KG B analyserar, är så att Reinfeldt kan tänka sig att regera vidare på SD:s aktiva eller passiva stöd. Att Reinfeldt ger besked om detta kan inte bara betecknas som "Nyans".

Peter Strobl sa...

Peter, jag förstod ditt budskap:)!

Mitt budskap är att inte undvika Sd i en direkt politisk debatt.

Läs på, gå på och plocka isär Sd.

Vi gör ett misstag att prata om Sd inte med.
Sd vinner på det förhållningssättet.

Så, upp på banan nu:)!