lördag 11 juli 2009

Går det att stoppa Ask:s Stockholmsprogram?

Bea Ask:s "Stockholmsprogram" som ska behandlas av EU:s informella ministermöte nästa vecka (för att slutligt fastställas vid rådet den 10-11/12) innehåller saker som gemene man garanterat inte känner till. Enligt Alliansfritt Sverige är dokumentet fortfarande hemligt men har läckt ut till Daily Telegraph.

Man frågar sig ibland om det här kan löna sig? Går det att påverka? Egentligen är det skitsamma. Ibland behövs demonstrationer för att visa att man inte accepterar något, oavsett maktens vilja att lyssna. Men visst finns möjligheterna. Enligt tidplanen kommer Stockholmsprogrammet att klubbas precis i ingången till ett valår i Sverige. Det är en viktig faktor att ha i minnet för alla som vill påverka.

Humlegårdsmanifestationen mot Stockholmsprogrammet berättar på
Fb-sidan om några punkter:
* Ett utökat samarbete mellan EU och USA "in the field of freedom, security and justice".
* Nationella anti-terroristcenter i alla EU-stater, som skall rapportera in till Bryssel.
* Alla EU-stater skall dela sin underrättelseinformation med alla andra medlemsländer.
* Mer, och mer effektiv, "data-mining".
* Realtidstillgång till uppgifter om till exempel medborgarnas resor, bankaffärer, mobilpositioner, internetanvändning samt till fingeravtryck och porträtt.
* Effektiviserad övervakning genom aktiv insamling av enskilda medborgares elektroniska fotspår.
* EU-standardisering av övervakning.
* EU-harmonisering för att undanröja legala hinder för övervakning och avlyssning.
* Analys på EU-nivå av matrial från medlemsstaternas övervakning och massavlyssning.
* En utökad EU-byråkrati för övervakning, avlyssning och analys, kallad SitCen.
Som Alliansfritt Sverige också berättar finns det möjligen i Europa mindre möjligheter att få stöd för "terroristinsatser". I stället är en del förslag motiverade av att bekämpa "illegal invandring". AfS skriver:
Gruppen som arbetat fram förslaget, bestående av 10 personer varav två, på grund av det då kommande ordförandeskapet, är justitieminister Beatrice Ask (m) och migrationsminister Tobias Billström (m) har även en "önskelista" för framtida "reformer". I den ingår bland annat:
  • Ett europeiskt individregister och brottsregister
  • Ökad sattelitbevakning
  • Gemensamma utvisningsflyg
  • EU-sponsrade flykting- och interneringsläger i icke-EU-länder
  • Ökat samarbete med säkerhetsindustrin
  • Ökad använding av militär i flyktingsutvisning
MANIFESTATIONEN
Datum:
den 15 juli 2009
Tid:
17:00 - 20:00
Plats:
Humlegården
Stad/ort:
Stockholm, Sweden
Bland de oroade aktörer som demonstrerar med oss finns exempelvis: Nätverket Svart Måndag Piratpartiet Ung Pirat Grön Ungdom Miljöpartiet Liberalt Nätverk för Integritet Liberati Sossar mot Storebror Talar gör bland andra: Mattias Bjärnemalm (PP) Amanda Brihed (Nätverket Svart Måndag, Folkpartiet, Liberati) Jens Odsvall (Nätverket Svart Måndag) Erik Laakso (Sossar mot Storebror) Huvudarrangör: Nätverket Svart Måndag i samarbete med: Piratpartiet Liberalt Nätverk för Integritet Liberati Sossar mot Storebror

Bloggar: Henrik Alexandersson, Jonas Morian, Björn Pedersen, Opassande, Erik Laakso, Datorfilosofi (om SitCen), Karl Sigfrid, Sossar mot storebror ,Kulturbloggen, Scaber Nestor, Peter Karlberg har också ett inlägg om manifestationen med ett par reservationer (om flygblad o liknande) Anna Ardin, Oscar Swartz,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Det här inlägget utgår från min sympati med nätverket Sossar mot Storebror.

5 kommentarer:

Urban Sundström sa...

Hej ! Kul att få Pusha ett inlägg på din blogg. http://www.pusha.se/gar-det-att-stoppa-ask-s-stockholmsprogram

Hoppas vi ses på demonstrationen i Humlegården på onsdag.

Hälsn. Urban i Sandviken

Bengt Nilsson, sosse sa...

Och alla dessa personer som kommer att verka inom den nya övervakarklassen. Vems ärenden går de och hur styrs deras framtolkade resultat och framför allt hur kommer deras resultat att påverka det framtida fortet EU:s inriktning?
Ja för mig liknar det mer och mer ett elektroniskt angiveri-EU i östtyskt stor-STASI-klass!
Lika bra att inoperera ett RFID chips direkt och låta koppla upp sig mot Storebror!

Peter Andersson sa...

Urban: tack för pushningen. Är superstolt!! Är tyvärr på semester men skriker högt från Grönklitt, Orsa :-)

p

Tack för synpunkten. Bengt!

Mary X Jensen sa...

Kalla det inte Bea:s program. Det är int ehon ensam som bär ansvaret för alla tokigheter. Det finns en historia också och detta är en fråga som går utanpå partitillhörigheter. Alla verkar vara lika goda kålsupare.

Peter Andersson sa...

Mary
Instämmer delvis. Men dels tycker jag att den som har ansvaret alltid måste ställas till svars oavsett vem det är. Och kanske att det är bra just i den här debatten. Har fattat att Boströmsamhället i bloggvärlden är mycket mer än ett namn o en blogg :-) men om det fortfarande är så att ansvaret för de beslut som fattas framöver får bäras av oppositionens företrädare och inte av de som har makten..då är vi illa ute demokratiskt. Därför skrev jag Bea:s program.

p