måndag 20 juli 2009

"3.665 varslade hittills i juli" - Juli 2006: "Rekordmånga nya lediga jobb"

I juli månad anmäldes drygt 29 000 lediga platser till landets arbetsförmedlingar, en uppgång med närmare 10 000 platser. Inte under någon juli månad sedan 1989 har det anmälts så många platser till Arbetsförmedlingen.

När AMS ett par månader före valet 2006 berättade om läget på arbetsmarknaden var det i positiva ordalag. Det positiva upprepades också av Konjunkturinstitutet som före valet sände samma signaler. Detta samtidigt som debatten skulle rasa om jobben och utanförskapet. Idag är det omvänt och mörkare: Dagens siffror visar att 3.665 personer har varslats under juli. Jämfört med förra året är 105.000 fler inskrivna som arbetslösa. (DN)

Kristian Krassman har också uppmärksammat i inlägg de nya varselsiffror som kommit från AMS. Claes Krantz har postat ett inlägg som jag tror är oerhört viktigt: Han visar bilden av det tudelade Sverige. Samtidigt som många hushåll brottas med dess konkreta effekter glassar "eliten" omkring i ett tämligen krisfritt Sverige. Visst har klasskillnader alltid funnits. Men de har ökat med sänkta skatter som alltid ger mest plus till den som har mest. Och samtidigt förstärks på grund av ökad arbetslösjet och sänkta ersättningar för dem som drabbas.

Under mina år med politiska debatter har en konflikt alltid legat som grund för diskussionerna. Synen på politiken som verktyg och dess ansvar. Mina meningsmotståndare till höger har alltid hävdat att politiken orsakar problemen. De har alltid hävdat att politiken ska dras sig tillbaks. När det kom till jobb och arbetslöshet var alltid sänkta skatter en genial och universallösning. Allt skulle lösa sig den vägen.

Under våren har dessa skilda synsätt blivit tydliga. Både oppositionen och regeringens egna experter har vädjat och krävs insatser. Resultatet: mycket magert!

Katrine Kielos skriver idag på Aftonbladets ledare om en bakgrund till synen på politiken i kristider. Budskapet är viktigt i avslutningen:

Vad Europas förvirrade socialdemokrati måste förstå är just hur politisk en kris är. Att det är precis tvärtom från vad Reinfeldt säger, att ju allvarligare ekonomiskt läge desto större blir det politiska utrymmet. Givet att någon tar det
Förvirrad eller ej ligger det här både ett uppdrag för S här hemma och i Europa att ge tydliga förslag i krisen men kanske också för de svenska socialdemokraternas framtidsdebatt. Politik behövs!

Bloggar:
-Claes Krantz: "Misstroendeförklaringar och solidaritetsdemonstrationer".
- Esbati
- Svensson

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,