lördag 18 juli 2009

All anledning till sommarjobbävning

Ser på Claes Krantz blogg att GP skriver om läget på arbetsmarknaden. Massarbets-lösheten är redan här när det gäller unga. Nästa år över 30 procent. Samtidigt har mycket av resurserna försvunnit för att möta krisen. Ett resultat som leder Claes till frågan:
Är det inte dags att förklara alliansens arbetslinje som havererad och totalt misslyckad?
Den viktigaste anledningen till att fortsätta blogga, debattera, analysera och granska regeringens frånvaro av insatser mot arbetslösheten är förstås att få en ändring av politiken. För de enskildas skull - de som har drabbats. Oppositionen har lagt förslag. Regeringens egna experter har gjort detsamma. Ändå är läget som det är.

Visst är det till en del orsakat av den finanskris som Reinfeldt, Littorin och Borg inte är huvudansvariga för. Men det innebär inte, som ibland antyds, att regeringen inte har delansvar. Man kunde har gjort mer. Man kunde ha gjort rätt.


Men arbetslösheten har samtidigt bäring på hur vi tolkar den politiska makten och demokratin och vad det är för mandat som Reinfeldts alliansregering bygger på. Jag har i tidigare inlägg hävdat att jobben var så centrala och att skillnaden före och efter val är så remarkabelt stor att jag tycker det motiverar en misstroendeförklaring i riksdagen. Även om vi på förhand vet att den sannolikt avslås. Det får helt enkelt inte vara möjligt att komma undan en så stor fråga så enormt enkelt som Reinfeldt&Co gör i dag.

Mitt under en högkonjunktur med inflöde av jobb vann Alliansen valet på jobb, kamp mot arbetslöshet och mot utanförskap. Där fanns inga reservationer för hur förhållanden i vår omvärld skulle påverka förutsättningarna för en alliansregering att genomföra sina vallöften. Förklaringen var enkel: Övertron på att sänkta skatter skulle ge fler jobb. Övertron på att slag mot arbetslösa i form av lägre ersättningar skulle ge minskat utanförskap. Övertron att denna politik skulle ge fler nya företag.

Det blev som sagt tvärt om. Nära massarbetslöshet. Ökat utanförskap. Färre nya företag. Detta samtidigt som skatterna har sänkts i rekordtempo och med störst utfall i kronor för dem som redan har haft det ganska hyfsat ställt. Det finns med andra ord stor anledning för en jobbävning även om det är sommar. Och drömmen om en mer kritisk granskning i medierna av regeringens arbete på jobbområdet har inte stillats.

Fler bloggar:
- Roger Jönsson: "Ungdomar erbjuds försämringar i Sverige"
- Röda Malmö: "Hur ska vi möta krisen?"
- Dick Erixon: "Ungdomsarbetslösheten kräver mentala förändringar"

Mer läsvärt:
- GP: Krisen slår hårt mot unga
- HD: "Chocksiffror som manar till förändring".

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,