torsdag 9 juli 2009

Obama och Fredrik från förorten räddar klimatet..

G8-länderna verkar ha tagit ett viktigt steg för global samling mot klimathotet. Att det finns en enighet om målen kring klimatpolitiken är helt nödvändigt. Den stora förändringen som skett och som gjort det möjligt pekar Reinfeldt på i ett uttalande.
Han snarast lovprisar den amerikanske presidenten Barack Obamas insatser.
- Han kommer in och leder en amerikansk administration som tidigare har suttit på bakhasorna och bromsat och inte erkänt de grundläggande utgångspunkterna. Nu är det en amerikansk president som driver på.

Hur det utvecklas under torsdagen tillsammans med länder som Kina, Indien och Brasilien är lika viktigt. Där kan enighet bli svårare. Och som ofta i politik ligger djävulen i detaljerna. Eller snarare: Att sätta mål må vara enkelt eller "lite jobbigt". Att göra målen till verklighet är den stora utmaningen, det jobbiga. Katrine Kielos beskriver det tydligt i AB-ledaren.

Reinfeldt, eller "killen från förorten" som han gärna kallar sig, har själv utgångspunkten som innebär att en överenskommelse försvåras. Tycker man att ansvaret att nå klimatmålen ska ligga på de fattigaste och inte på en själv så har man startar resan med käppar i hjulen. Om det är dumhet, dålig information eller bara ren politisk taktik vet jag inte. Men att inbilla svenskarna att klimtaåtgärder inte kommer att märkas kommer att få en rekyl, så småningom. Eller som Reinfeldt sa till Ekot:

Jag tror, med vad vi vet nu, att våra krav och anspråk på att människor måste förändra sina sätt att leva, kan dämpas, just för att vi har en så positiv teknisk utveckling, som ger miljöriktiga svar.
Mål ska bli åtgärder. Det är det enda sättet att på allvar vända den farliga utveckling som vi nu ser. Per Kågesson har några idéer på dagens DN debatt som rör bl.a. flyg och sjöfart. Så måste det vara på område efter område. Den gräns har nog passerats när målsättningsdiskussionerna kan fortgå. Nu krävs politisk verkstad.

Medan politikernas hustrur stadsvandrar (ja, så ser det ut i toppolitiken - duktiga kvinnor "minglar" medan männen bestämmer") ska ett paket för klimaträddning sys ihop. Om målen blir gemensamma har man kommit långt. Men den långa resan om hur det konkreta ska utformas återstår.

Bloggar: Jinge, Dick Erixon, Kent Persson, Björn Wadström,
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,