onsdag 15 juli 2009

Dagens helt onödiga manifestationer om Stockholmsprogrammet?

Läser idag regeringens utspel på DN debatt. Om sanningshalten i inlägget kan visa sig vara högt så verkar det vara helt onödiga demontrationer som idag genomförs i Stockholm. Både integritetsfrågorna och rätten för de som söker asyl har regeringen redan tänkt på. Säger man. Ask betonar bl.a. i DN att
Stockholmsprogrammet är skrivet utifrån ett medborgarperspektiv.
Statsråden Ask och Billström betonar bl.a:
EU ska vara ett område där grundläggande rättigheter skyddas enhetligt, och där respekten för den enskilda människan står i centrum. Rätten till respekt för privatlivet måste garanteras oberoende av nationsgränser, särskilt i fråga om skyddet av personuppgifter. Ett heltäckande och effektivt system för skydd av personuppgifter i EU behövs
I en intervju med DN säger Ask:
- Nej, jag har inte hört om någon minister som driver frågan om ökad kontroll av medborgarna
I samma intervju säger Beatrice Ask:s pressekreterare:
Mycket av det som sprids är direkt felaktigt, rena rama lögner. Att det skulle vara hemligt stämmer inte. Vi har ingen dold agenda.
Här avses framför allt de uppgifter om programmet som finns i en av framtidsgruppernas rapporter, som bl.a. HAX länkat till.

Amnesty har kraftig kritik mot delar av Stockholmsprogrammets asylpolitik. (Analys görs av Alliansfritt Sverige här) Ändå framstår de båda ministrarnas syn på saken vara motsatt den som kvällens demonstranter har. I DN skriver Ask och Billström:
Det behövs en bättre balans mellan säkerhetshöjande åtgärder som stärkt gränskontroll och individens rättigheter som till exempel rätten att få en rättssäker och individuell prövning av sin asylansökan. Det gemensamma asylsystemet måste präglas av solidaritet såväl mellan medlemsstaterna som med den enskilde asylsökande och länder utanför EU som i dag är under stort tryck från flyktingströmmar.
Även om regeringen försöker lugna opinionen så är väl en eller flera opinionsyttringar nu på ett tidigt skede bättre än att vänta tills klubban ska falla. Det oroar i alla fall mig att regeringen förnekar eller försöker slå i från sig betydelsen av förslag som trots allt finns inom EU-systemet. Henrik Alexandersson svarar upp mot intervjun här.

Integritetsfrågorna handlar om grundläggande, mänskliga rättigheter. Att de betyder mycket också för svenska folket visades inte minst av Piratpartiets framgångar i EU-valet. Det är självklart att övriga partier med störra allvar måste ta diskussionen med svenska folket om detta. Ett gott tecken fanns i Mona Sahlin tal i Almedalen. Det går förhoppningsvis vidare och utvecklas fram till höstens partikongress.

Nu är det "nu" som gäller: min tolkning av det regeringen säger är att dagens demonstranter lika gärna kunde grilla, bada, spela boule eller göra något annat trevligt. Det ska ju inte vara någon fara. Men talesättet att "ta det säkra före det osäkra" motiverar i hög grad att manifestationerna genomförs trots regeringsgarantierna.

Bloggar: Jonas Morian, Svensson, Esbati, Erik Laakso, Mitt i steget, Arvid Falk (Johan W) Karl Sigfrid, Alliansfritt Sverige -dokumentförteckning, Alliansfritt Sverige - samarbete med USA, Kent Persson, Mona for president, HBT-sossen 2, HBT-sossen 1, Rick Falkvinge,

Annat: Aftonbladet, ledare,

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Kommer osökt (nåja, inte helt) att tänka på den gamla klassiska flyplans-sketchen med Magnus & Brasse:

"Det finns ingen som helst anledning till oro"

;-D

Anaïs sa...

Jag är övertygad om följande: Den dag (S) inser sprängkraften i de här frågorna och "övertar" dem från (PP) är valframgången 2010 säkrad. Nu är jag inte socialdemokrat, men den här regeringen måste bort. Join us, gör avbön för "Bodströmsamhället" - och krossa Alliansregeringen i valet. Typ; "Paris är värt en mässa".

Niklas Starow sa...

Den här regeringens "track-record" gör så att iaf jag inte litar på lugnande ord.

Om det inte är någon fara på taket, varför måste dokumenten runt Stockholmsprogrammet hemlighållas under förevändningen att det bara är "informella" samtal?

Peter Andersson sa...

tack för kommentarerna o sorry för sent svar. Efter inläggen har ju Bea Ask lovat att lyssna.. Vi får väl följa utvecklingen gemensamt.

Anais: det finns säkert S-folk som tidigt har sett sprängkraften. Det har tyvärr inte gällt mig själv.

p