torsdag 26 januari 2012

Fredrik Reinfeldt med kritik mot Filippa Reinfeldt

Den välkomna offentliga debatten om de helsnurriga affärer som alliansmajoriteten har gjort med skattebetalarnas pengar i Stockholm går vidare. Även utanför landstingssalen denna gång. Mest uppmärksammat är Serafens vårdcentral som såldes för mer än 20 miljoner kronor till vårdföretaget Capio. Sex läkare som själva köpte mottagningen för 694 500 kronor tjänade grova pengar. Själva affären förtjänar kritik i sak efter att vänsterpartiet lyfte den på DN debatt. Visst har högst ansvarig politiker i landstinget beklagat. "Det var inte så vi hade tänkt". Men det förlåter knappast handlingen i sig.

Två intressanta och anmärkningsvärda saker har nu hänt. Dels uttalade sig moderatledaren Reinfeldt mot det som hade hänt i det landsting där Filippa Reinfeldt är högsta ansvariga för sjukvården. Fredrik Reinfeldt menar enligt Aftonbladets referat av en Studio Ett-utfrågning: – Det förstår väl alla att det är orimligt.

En kritik från regeringen mot ett landsting. En kritik riktad av moderater mot moderat. I hela affären har också en sidodebatt kommit upp som blir så tydlig i Aftonbladets artikel:
Efter avslöjandet har Filippa Reinfeldt inte velat kommentera affären. Det ville hon inte heller i går, då hennes pressekreterare hänvisade till finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl.
Så har det varit flera gånger. Men det är inte acceptabelt att man "låser in sig" när man har ett stort ansvar för viktiga verksamheter som sjukvården, något jag nämnt i tidigare blogginlägg. Det har också uppmärksammats av Dagens Arena som i debattartikel i DN och på sin egen webbplats har tagit upp det demokratiproblem som "tysta" politiker utgör. De skrev bland annat:

Medial granskning av politiker är grundläggande i en demokrati. En självklar del av den folkvaldes uppdrag är att vara tillgänglig för väljarna, direkt eller via medier. När det granskande uppdraget försvåras av att ledande politiker vägrar prata med oss journalister är det ett hot mot demokratin. Vi avkräver Filippa Reinfeldt svar på de frågor som vi och stockholmarna vill ställa om en hälso- och sjukvård som på kort tid har förändrats i grunden.


Men nu svarar Filippa Reinfeldt på kritiken. Och i Dagens media säger hon:
Hon avsäger sig också allt ansvar för den hårt kritiserade avknoppningen av vårdmottagningen Serafen, som nyligen såldes till vårdkoncernen Capio för 20 miljoner kronor.
– Däremot kan jag säga att jag inte tycker att den blev tillräckligt bra. Därför har landstinget övergivit den här modellen. Men jag vill hålla mig till till mina ansvarsområden och avknoppningar är inte ett av de områdena.
Det där är häpnadsväckande. Det hade varit oerhört märkligt att avsäga sig ansvar om hon så varit "bara" en ledamot av fullmäktige för moderaterna. Men nu är Filippa Reinfeldt sjukvårdslandstingsråd. Då duger det inte att avsäga sig ansvar, inte ens om ärendehanteringen ligger hos ett annat "råd".

Jag har full förståelse för att journalister och väljare inte kan ha koll på alla ansvarsgränser som nuvarande landstingsledningen sätter. Att, som i ett fall, vända sig till sjukvårdslandstingsrådet när det är kris på sjukhusens akutmottagningar är kanske naturligt för väldigt många men i det fallet låg ansvaret hos någon annan. Om detta ställde jag själv en fråga i landstinget. I just det fallet var det närmast omöjligt för journalister att få en politisk kommentar. Och när fem chefredaktörer framför kritik blir svaret att det är "socialdemokrater" som försöker sätta en bild.

En sak är helt klar: Landstingsmajoriteten borde göra sina ansvarsgränser något tydligare för medier och medborgare. Och kanske är det en naturlig sak att ställa frågor om en vårdcentral till ett sjukvårdslandstingsråd. Möjligen. Men det centrala är förstås att tokerierna upphör. Det kräver byte av politisk ledning för landstinget och sjukvården.

Mer att läsaDagens arena,
Fler som bloggar:  Ett hjärta rött, Michel Silvestri, Alliansfritt, Heléne Björklund, Martin Moberg, Dag Larsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,