söndag 1 januari 2012

2012 startar i fortsatt opinionsmässig moll


Det första
inlägget detta år 2012 inspireras, eller hur man nu ska se det, av Svensk Opinions nya mätning av väljaropinionen. Den indikerar en årsstart som börjar i djup moll för (S) med ett fortsatt tapp av väljarstöd, nu ner till 25,3. Moderaterna stärker sig samtidigt som Kd åter är utanför riksdagen om mätningen skulle bli valresultat. Mp och även V går framåt.

Det finns ju ingenting nytt som så här några timmar in på det nya året har hunnit slå igenom i väljarnas syn på politik och partier sedan sist. Därför är den fortsatta ökenvandringen för (S) inget förvånande i sig. Förklaringarna till läget har också redan getts många gånger och är ganska självklara. Detsamma gäller vad som nu behöver göras för att vända utvecklingen. I veckan kom ju i mitt tycke en välkommen signal att (S) nu är "" i politiken igen. Då i form av en snabb replik till Anders Borg som började tala om det bekymmersamma med växande klyftor i det Sverige han själv sitter i regeringen för. Juholt/Waidelich gav ett snabbt svar och bara det är ett gott tecken.

Diagrammet ovan kan utläsas som att väljarnas stöd för (S) ökade från inledningen av 2011 fram till den dag då "affären" med Juholts bostad i Västertorp briserade och blev till ett jättelikt mediedrev. En grov analys av detta skulle kunna vara att väljarna gillade det politiska budskapet men tappade i förtroende när affären startade. SIFO visade i förra mätningen att 350 000 väljare lämnade (S) efter affären. Det gäller nu för (S) att ta tag i det politiska spåret som helt uppenbart har så stor potential att vända utvecklingen.

Det förutsätter tydlighet, en genomarbetad politik i bland annat de frågor som är avgörande för val, som ekonomi och jobb. Det kräver också att de företrädare som ska berätta om politiken gör det med röster som människor vill och orkar lyssna på och har förtroende för. Det ligger i ledarskapet att göra de förändringar som behövs för att s.a.s återskapa kanalerna för kommunikationen mellan (S) och väljare. Det får inte dra ut på tiden.

Mer att läsa: DN, SvD, Ekot, Svensk väljaropinions mätning,
Uppdatering: Fler som bloggar:   Ylva Johansson med viktigt inlägg på ämnet.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,