fredag 27 januari 2012

Näringslivet: "Löfven mer respekterad än Reinfeldt och Borg"

Bara%20var%20fj%C3%A4rde%20visste%20vem%20Stefan%20L%C3%B6fven%20var%20

Jag
vet inte vad det står för men här bloggar Linda Rosing om grannen som idag är mycket uppmärksammad i Sverige. S nya partiordförande, Stefan Löfven.

Man kan
säkert vända och vrida på en annan nyhet i dag. Men industrimannen Sverker Martin-Löfs uttalande i fyrans Nyheterna är ändå en av många erkännanden som redan samma dag som valet har skett, möter socialdemokraternas nya partiledare, Stefan Löfven. Ska erkänna att det efter många år av ganska hårda tag och ord mot (S) från näringslivsföreträdares sida gjorde att utspelet idag verkligen hördes. Och det handlade inte om exempelvis kärnkraftsinställning utan om hela inställningen till näringslivet. Ulf Kristoffersson kommenterade i Nyheterna och Sverker Martin-Löf senare i Nyheterna hade samma budskap: "Stefan Löfven är mer respekterad i näringslivet än Reinfeldt och Borg".

För den som till äventyrs tror att det handlar om att Löfven har "förespråkat kärnkraf" (egentligen att trygga energiförsörjningen till basindustrin oavsett varifrån den kommer?) så bör man tänka på att partiet sedan mycket länge, långt före existensen av kärnkraft, har haft gott anséende i näringslivet. Det har handlat om politisk konsekvens, man vet var partiet står, en positiv inställning till tillväxt, forskning och utveckling. Men utöver den traditionen tar Löfven också med sig en gedigen förhandlingserfarenhet där en grund alltid handlar om att förstå situationen för de företag som verkar där.

Sveriges stora utmaning handlar om att få fart på tillväxten, få ner arbetslösheten och minska utanförskapet. Där har socialdemokratin en lång tradition av "politisk verkstad" som nu måste uppdateras. Men grunden är densamma, den som i mångt och mycket byggde Sverige. Utbildning, trygghet i omställningen när man blir arbetslös, (läs en bra a-kassa), en arbetsmarknadspolitik som inte har inslag som eländet FAS 3 utan en dito som stärker den enskildes förutsättningar att möta kraven när jobbet sökes. Där ingår den viktiga basen av att ha ordning på ekonomin, att våga stå för den gemensamma finansieringen över skatter och att hushålla med varje krona. Där kan och borde ingå en samverkan mellan näringsliv, forskning, hälso- och sjukvård osv, som tillsammans föder idéer och nya näringar.

Allt det här läggs på Löfvens bastanta grund i arbetarrörelsens idéer och värderingar som kan samla medlemmar och de många väljare som i hjärtat känner för (S) värderingar. Där tillkommer den trovärdighet som Löfvens egna livserfarenhet ger, från den arbetarklass han nu är främsta företrädare för  tillsammans med dess fackliga gren. Det är kanske inte konstigt att det känns väldigt bra efter denna fredag.

Fler som bloggar: Mary X Jensen, AnnarkiaAB, ledarblogg, Thomas Böhlmark, Alexandra Einerstam,
Anna Vikström. Rosenrasande, Röda Berget, Martin Moberg, Monica Green, Baba Babies, Matilda Ernkrans, Olas tankar, Hanna Lindquist, Krassman, Fredric Kjellberg,

Eget tidigare inlägg om partiledarvalet,

Läs också Peter Johansson som förtjänstfullt dragit igång partiprogramsdebatten på bloggen.

Mer att läsa: Ekot1,   Ekot, : AB, DN, 
 

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,