onsdag 14 mars 2012

Spänt i alliansen och en socialdemokrati på gång


Svenska
Dagbladets PJ Anders Linder måste vara en av de viktigaste rösterna inom borgerligheten just nu. Sedan ett tag återkommer han med skarpa texter på SvD-ledaren riktat direkt till allianspartierna. Han har lyft behovet av moderat förnyelse av politiken och av ett uppvaknande från regerandets matta nöjdhet. Idag återkommer han med en ledartext försedd med rubriken "Upp till bevis för alliansen". I samma text skriver han om (S) återvunna trovärdighet genom Stefan Löfven:
"Han ger ett rakt, redigt och oprövat intryck, och han har rekryterat efter kompetens till posten som ekonomisk-politisk talesperson"
Det betyder, som läxa för alliansen:
Utvecklingen i opinion och debattklimat säger inget om hur det ska gå i nästa val, men den säger att det är upp till bevis för Alliansen. De kan inte längre ta något för givet. De måste återfinna glädjen i att reformera och återuppfinna sig själva.
I slutet av ledaren antyder PJ Anders Linder en av SvDs gamla tankar om ett gemensamt stort alliansparti. Möjligen är det där som bristen i resonemanget ligger och även faran hos hela borgerligheten. Vägran att inse av den politik man faktiskt för inte har människors genuina stöd utan tvärtom möter motstånd.

Vad helgens stora inrikespolitiska gräl i grunden står för vet jag inte. Det var förre folkpartiledaren Per Ahlmark som dundrade hej vilt mot Carl Bildt. Orden var hårda. Men kanske var det trots allt inte Ahlmarks ord som var viktigast. När ett helt folkpartimöte efter kritik mot en regeringskamrat reser sig till stående ovationer av kritiken borde det vara signaler om djupare strömningar i borgerligheten. Små allianspartier som faller nedåt i opinionsstöd när moderaterna tar över det mesta. Kanske en uppgivenhet inför många av de samhällsproblem man ser men där den moderata dagordningen sätter stopp för politiska initiativ och politisk verkstad? "Just nu är det spänt", skriver PJ Anders Linder och han har säkert rätt i den analysen.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,