torsdag 29 mars 2012

Rött ljus för Lööf i SvDs faktakoll om ungdomslöner


Det är lätt
att ta i om är engagerad i en sak. Det är också lätt att se det man vill se och blunda för det som talar emot ens egna tankar. När centerledaren Annie Lööf i Agenda skulle försvara det orimliga förslaget att sänka ingångslöner drabbades hon av den "åkomman". "Sverige fick 34.000 färre jobb när ingångslönerna höjdes". När SvDs Faktakoll se på frågan så får Annie Lööf rött ljus. Påståendet stämmer inte.

Annie Lööf hänvisade till Konjunkturinstitutet som har fört en del hypotetiska beräkningar om lönebildning. Däremot har man inte räknat fram att höjda ingångslöner gett 34.000 färre jobb.
"Annie Lööf tänjer mycket på det vi sagt. Vi har inte sagt att det per automatik blir 34.000 färre jobb", säger Juhana Vartiainen från KI till SvD och betonar samtidigt att man gjort en "fullständigt hypotetisk övning".

Att "fullständigt hypotetiska övningar" ligger till grund för centerpolitik och centerutspel är djupt trist. Och sammanfattningsvis finns det inget stöd för att höjda ingångslöner gav fler jobb. Hur Centern och Annie Lööf nu ska göra för att hämta "bevis" för att lönesänkningsförslaget är rimligt är väl skrivet i stjärnorna.

Fler som bloggar:
  Göran Johansson, Alliansfritt,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,