torsdag 1 mars 2012

En fortfarande sjuk sjukförsäkring

Så har den första, mer handfasta reaktionen från regeringens sida kommit på de upprepade krav som riksdagen har ställt om förändringar i sjukförsäkringen. Idag fanns statsrådet Kristersson i morgontidningen med debattartikel och senare på förmiddagen på presskonferens på Rosenbad. Beskedet är att vår regering kommer att lyda riksdagens uppmaning och ändra bestämmelserna. Efter 180 dagars sjukskrivning ska man prövas mot arbetsmarknaden på ett annat sätt: inte mot den reguljära utan mot "normalt förekommande arbete”. Samtidigt markerade Kristersson att förändringarna görs i väntan på helt nytt arbetsförmågebegrepp som "lanseras" 2013. Det ska, enligt regeringen, ge en "mer kvalificerad bedömning av vilket arbete man kan ta".

Inför det arbetet borde statsrådet och regeringen i sin helhet läsa Kjell Rautios kommentarer på LO-bloggen idag. Kjell sammanfattar med några ord:
Fortfarande finns de orimligt snäva tidsgränserna kvar. Fortfarande blir allt för många av med sin anställning, trots att arbetsgivaren inte ens försökt anpassa arbetsplatsen. Fortfarande utförsäkras många, trots att de inte fått en chans till en rimlig rehabilitering. Fortfarande utförsäkras allvarligt sjuka bara för att de är sjuka längre än regeringen tänkt sig. Fortfarande har vi västvärldens hårdaste regelverk för sjukersättning (förtidspension). Fortfarande riskerar enskilda att ”ramla mellan stolarna” och det råder en utspridd rättsosäkerhet. Fortfarande består också bristerna i ALI, det program dit de utförsäkrade hänvisas. Och fortfarande fattiggörs sjuka, både pga utförsäkringarna och de låga ersättningarna. Den dagen dessa brister och grova systemfel rättas till finns det verklig anledning att jubla!
Sverige vill, även med en alliansregering, gärna se sig som ett av världens främsta välfärdsländer. I ett sådant samhälle kan man inte med trovärdighet ha en sjukförsäkring som har dessa brister! En förklaring är ju att försäkringen har används som objekt för att hämta finansiering till de gjorda skattesänkningarna. En åtgärd som bekräftats av Ulf Kristerssons företrädare och som både applåderats och "vågats" av borgerliga politiker. Dagens besked applåderas möjligen mer av sjuka och av oppositionen än vad alliansföreträdare och frågan är hur applådvolymerna efter alla dessa turer kommer att ljuda när det har varit val år 2014.

Mer: Ekot, Ekot, Analys, Inger Arenander, AB,
Fler som bloggar: Mikael Andersson, Alltid rött, alltid rätt, Peter Soilander, Kent Persson, Högberg, Röda Berget, Leines blogg,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,