torsdag 29 mars 2012

Plötsligt skrivs inte lönesänkningar i centerns jobbpolitikLäser
med stort intresse dagens inlägg på SvD Brännpunkt, webben, signerat centerledaren tillika näringsminister Annie Lööf. Det är någon vecka sedan man kom med förslaget att sänka ingångslöner. Rakt av. Över hela linjen. Längre än det folkpartiet tidigare gått ut med. Inte bara 20-25 procent. I "vissa" ospecificerade branscher ska lönen sänkas ännu mer. Så sade centerpartiet och Annie Lööf. Kritiken var massiv och det är inte märkligt. Att föreslå att den som redan idag är lågbetald ska få sänkt lön vållar välmotiverad ilska. Men Annie Lööf stod för förslaget så sent som i förra helgens Agenda.

"När ingångslönerna höjdes förlorade vi 34.000 jobb", menade Lööf. I morse fick hon bakläxa och rött ljust i SvDs Faktakoll. Det stämde helt enkelt inte. Den som Lööf åberopade, Konjunkturinstitutet, tillbakavisade uppgifterna som "hypoteser".

En annan
motiverad kritik har Lööf fått av fackföreningsrörelsen för inblandning mitt i avtalsrörelsen. "Urbota dumt" bloggade TCOs Roger Mörtvik". LOs avtalssekreterare Per Bardh skriver i LOs nyhetsbrev om idéerna att sänkta löner ger fler jobb. Han påminner om att regeringen här verkar vara splittrad. En finansminister som säger till parterna att lönebildningen är deras sak. Och så det motsatta, ett parti i regeringen som vill styra ingångslöner. Till och med sänka löner!

Annie Lööfs
nya artikel påminner om en del tidigare skrivet, bland annat om en bloggpost från 23 februari, det vill säga i dagarna för utspelet om de sänkta ingångslönerna. Då saknades sänkta löner med i texten. Så är det också i dagens utspel och man funderar varför. Om nu partiet tror så blint att sänkta ingångslöner (som i de flesta fall är lägre än för längre tids anställda) verkligen är så viktigt för jobben, varför skriver Annie Lööf inte ut det? Om det nu var så, enligt Centerns tankar, att jobb förlorades när ingångslöner har höjts - varför är förslaget om sänka löner då borta ur artikeln?

Jag skulle självklart bli glad om det stod för en insikt och ett uppvaknande. Att det inte är en lösning. Att det är att lägga sig i ett område man inte har med att göra som politisk makthavare. Har insikten plötsligt kommit efter SvDs Faktakoll? Jag tror inte det. Snarare ett alltför tydligt strategiskt beslut att lyfta bort det från partiets kommunikation därför att folk inte gillar det. Kanske låta andra än centerledaren själv "svärtas ner" med det i många grupper mycket utmanande förslaget. Sannolikt kommer partiet inte att vinna en röst på det trixandet. Snarare motsatsen.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,