onsdag 2 november 2011

Den svenska skammen bör kännas tyngre idag

Sverige röstade i veckan nej till Palestinas medlemskap i Unesco. Därmed gick vår regering inte bara emot en bred majoritet bland riksdagens ledamöter. Sverige röstade emot det ja som har stöd av en förkrossande majoritet av världens länder. 107 ja och 14 nej och bland nejsägarna alltså Sverige och USA. Och till och med UD uppges vara överkört. I stället har Jan Björklund och folkpartiet lett den svenska fanan i skammens nej-sägande.

Idag ger Israels
regering "fingret" åt en hel värld. Som straff för beslutet ska Israel bygga ytterligare 2.000 bostäder på Västbanken och därmed ytterligare stärka sin ockupation. Det fortsätter att försvåra en framtida tvåstatslösning, vilket både idag och historiskt har varit hela syftet med bosättningspolitiken. Samtidigt stoppar Israel överföringar av palestinska skatter och tullavgifter till den palestinska myndigheten på Västbanken.

USA har presidentval om ett år. Därför ställer sig USA som oftast på Israels sida och hotar att dra in stödet till Unesco. Till det gänget och som stödtrupp till den israeliska regering som nu straffar med bosättningar har alltså fp och Björklund sällat sig. Skamligt. Och frågan är om Reinfeldt och Bildt kommer att låta folkpartister och kristdemokrater styra den svenska linjen när ett palestinskt medlemskap i FN kommer upp på församlingens agenda.

Reinfeldt svarar i SvD och det oroar:
Vi ser gärna en palestinsk stat i en tvåstatslösning men det måste bygga på ett fredsavtal där båda parter har blivit bättre på att se varandras utgångspunkter, säger Reinfeldt till TT.
Reinfeldt säger sig alltså tycka att världen ska fortsätta vänta på att Israel ska överge sitt motstånd mot FNs ursprungliga delningsplan som har varit och styrt utvecklingen sedan 1940-talet. Medan Reinfeldt och Sverige väntar på att Israel ska gilla en palestinsk stat fortsätter man som alltid med provocerande utbyggnader av bosättningarna och andra straff. Allt för att hålla glöden vid liv och garantera att det krav som Reinfeldt ställer - ömsesidigt gillande av två stater - aldrig blir verklighet.

Det bittra i allt, förutom att palestinierna drabbas, är väl att Reinfeldt, Bildt och andra i regeringen har gjort mycket bra i Mellanösterfrågan tidigare. Men när den egna regeringen ska hållas ihop så blir mellanösternpolitiken lidande. Och idag med beskedet om Israels straff-byggande borde skammens rodna lysa extra stark på statsråd i den svenska regeringen.

Mer att läsaAB Ledare, Ekot, DN, SvD, SvT Debatt Per Gahrton, Dagens Arena,
Fler som bloggar: Anna Wester, Annarkia, Milichia, Mitt i steget, Ulf Bjereld, Tord Oscarsson,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,