onsdag 2 november 2011

Carema, vårdkrävande äldre och en av USAs rikaste män

Ännu en skandal inom äldrevården. Förra veckan skrev jag om Koppargården i Hässelby-Vällingby. Idag är det rapporter från Järfälla och Tallbohov som upprör. Där bor 92 pensionärer. DN skriver:
Anställda och tidigare anställda uppger för DN att det ofta saknas tvål, toalettpapper, handsprit och hushållspapper på äldreboendet. Ibland är toaletterna så smutsiga att personalen inte vågar sätta sig på sitsen.
För den äldre som drabbas är det så att säga skit samma vem som driver verksamheten. Kommunalt eller privat spelar mindre roll när vården är undermålig. Och visst har även skandaler förekommit på kommunala verksamheter. Men det kan inte spela någon roll här. Koppargården och Tallbohov finns och ska utvärderas som sådana och till skillnad från kommunala verksamheter som inte alltid fått resurser efter behov tillkommer ett moment när verksamheten är privat. Att återföra en del resurser till ägaren i form av avkastning. Radio Sjuhärad uppger att företaget förra året gjorde en vinst på 300 miljoner.

E24 informerar mer. De skriver:
Carema ingår i Ambea som har en "ledande position inom sjukvård och omsorg i Norden". Företaget bytte förra våren ägare, när riskkapitalbolaget 3i på klassiskt manér sålde vidare till andra riskkapitalister. Ambea kontrolleras nu av Triton och KKR. Den senare är närmast prototypen för en internationell riskkapitalgigant, inte minst känd från striden kring livsmedelsföretaget Nabisco. Bakom riskkapitalbolaget ligger en av USAs rikaste män, Henry Kravis, som också blivit det andra Ket i KKR.

Styrelseordförande i Ambea är Mikael Lilius, känd som tidigare vd för börsbolagen Incentive och Gambro. Allra mest uppmärksamhet har han dock fått för sina enorma bonusar i det finländska el-juntebolaget Fortum. I övrigt domineras styrelsen av representanter för de båda riskkapitalägarna.
Det är hög tid för styrelsen att se till att koncernen lever upp till sina stolta programförklaringar. Annars lär bolaget tappa fler uppdrag framöver
Ibland när jag hör inte minst allianspolitiker tala om privata alternativ så låter det oerhört sött och gulligt. I de bilderna är det alltid en sjuksköterska eller vårdengagerad person som tar över med ett litet team kunniga entusiaster. Det är aldrig internationella riskkapital som de partier som närmast driver på privatiseringeländet  exemplifierar med. Men det är väldigt ofta de som agerar på "marknaden". Just det ordet skulle de själva skriva utan citattecken. Så har Sverige tyvärr utvecklats.

I det läget går det inte att passivt sitta och avvakta när det går fel, i en avsikt att rädda skinnet på sina egna drömmar om fler privata entreprenörer. Oavsett vem som utför vård och omsorg ska kvalitetskrav ställas, följas upp och leda till "sparken" om man inte lever upp till det som förväntas. Politiken måste ställa högre krav på insyn i hur aktörerna hanterar de skattepengar vi gemensamt betalar in för vård och omsorg, inte för att föra över till män som Henry Kravis, en av USAs rikaste, som döljer sig bakom skandalföretaget Carema.

Mer att läsa: DN, Järfälla säger upp avtalet, Caremas försvar, SvD,
Fler som bloggar. Svensson, Moberg, Alliansfritt,

 Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,