tisdag 26 juli 2011

Tragedin i Norge - Finns det politik i hemskheterna?

Jag har jobbat idag. Trots allt har den här tisdagen varit hyfsat normal. Kanske är vi så, vi människor att oavsett vad som händer, inom rimliga gränser, anpassar vi oss eller i alla fall går tillbaka till vardagen. Men lika självklart har offren från terrorattackerna i Norge funnits i mitt medvetande. Jag vet inte om jag påverkas i en riktning som Aktuellts utsände berättade från gårdagens Oslo. Den "rena sorgen" verkar vridas till mer av vrede.

Tisdag. Samma oerhörda gärningsman som i helgen. Men ändå så liten. Så väldigt väldigt liten han är. Eller, och det kanske skiljer mig och många andra från en liten grupp: vi dömer handlingar och gärningar. Inget får mig att vare sig älska, gilla eller ens respektera Anders Behring Breivik. Men det är i huvudsak hans idéer och tankar och gärningar som ska dömas, mer än individen.

Där skiljer vi oss åt. Några menar att det som påverkar individer inte har ett dyft med saken att göra. De tycker att dom själva kan dela terrormannens tankar i stort och smått men att det är handlingen som skiljer dom. "Det här är inte politik", har några sagt under dagen.

När Sverigedemokraternas ledare i dag skulle kommentera en del som sagts av partivänner i Sd tyckte jag att han upprepade det där. Ska kolla på nätet så småningom men det lät som en bekräftelse av teorin att det som hände i Norge inte har något med politik att göra. Intervjun gjordes för att rädda skinnet på ännu fler klantiga Sverigedemokrater. Idag var det Erik Hellsbom, kommunpolitiker för Sd från Varberg. Jag såg inlägget redan i gryningen. Då hade ett femtontal kommentarer getts till SD-företrädare. En hyllade "analysen". Resten som möjligen var partivänner som anade vart det skulle barka fördömde. Under dagen har inlägget raderats efter order från partiledningen. Men det lever kvar på nätet trots det.

Du vet nog som jag en del andra exempel på klantiga uttalanden från Sd-företrädare som tillsammans med en bekräftelse på att de gamla rötterna i "Bevara Sverige Svenskt" lever kvar. Och utan att på samma veckodag dra några som helst jämförelser: men vi har också nazisten från Filipstad som bytte till Sd och som menade att mångkultur är ett hot mot julafton. I går nämnde jag ett annat exempel, nonchalerat av ledaren Åkesson, där en Sd:are beskriver Romer som "gräshoppor".

Det är i den miljön, det är i den idévärden som massmördaren i Norge har verkat. I Norge blir Jimmy Åkessons "partivän", Fremskrittspartiets ledare, upprörd och menar att mördandet är lika allvarlig brott som den som antyder att det har med politik och med FrP eller för den delen SDs värderingar att göra. "Lika allvarligt." Betänk vilka referensramar en person har som uttrycker det.

Vi är väldigt många som gråter, sörjer och rent av blir förbannade efter det som har hänt i Norge. Många av oss, väldigt många, har bestämt oss för att till varje pris bekämpa de idéer och tankar som är grunden för terrorattentaten i Norge.

Det är INTE opolitiskt! Inte heller av Anders Behring Breivik. Han medgav så sent som igår att attentaten utfördes för att "ramma" socialdemokraterna i Norge och stoppa rekryteringen till partiet framöver. Därför såg vi - och imponerades - av en norsk statsminister som i minnesstunden och i alla sammanhang har påmanad det motsatta: Öka det politiska engagemanget och stå upp för solidariteten. Jens Stoltenberg har inte gjort partipolitik av terrorn utan står upp för hela det norska folket. Men utan att en tum vika ner i kritiken mot främlingsfientlighet. Icke ta partipolitiska poäng men samtidigt stå upp för de värden som Jens Stoltenberg talade om.

Som en liten avslutning: terrorn och morden i Norge, utförda av Anders Behring Breivik, drabbade mina partivänner i Norge. Ingen och ursäkta uttrycket, djävel, ska påstå att det är politik mot ett litet parti i Sverige som gör att jag skriver det jag gör. Det är sorg. Det är vrede. Det är vrede mot främlingsfientlighet, islamhat och rasism som får mig och inte minst Norges socialdemokrater att nu markera mot yttersta högern. I Norge samlas man över partigränser. Men så sker också i Sverige. Tänkt om vi framöver få se mer av samtal i riksdagen över blockgränserna som gör att vi gemensamt stänger ute de tankar om mångkultur som ett hot, som Anders Behring Breivik skrev om i sitt manifest, som var grund för hans illdåd men som också lever hos en del svenska ytterkantsrörelser.

Man ska inte göra politik, säger Åkesson. Nej, inte partipolitik. Inte som del i parlamentariskt spel. Men som Åkesson själv har fört fram tankar om massinvandring, om islamisering och annat som också varit basen för terrorangrepp. Då finns en politisk dimension. Där ljuger Åkesson av väldigt väldigt kända anledningar.

Fler som bloggar: Svensson, Röda Berget, Martin Moberg, Katarina Nyberg Finn, Roger Jönsson, Jämlikhetsanden, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Scaber Nestor, Nikke Index, Fritt Ur Hjärtat, Annarkia, Christian Ottosson, Anna Wikström, Matilda Ernkrans, Sanna Rayman, Maria Ferm, Michael Granstedt, Sebastians tankar. Anna Ardin, Emma Opassande, Krassman, HAX; Peo,

Mer:
DN om överlevande 11 sept,.DN om advokatens syn på den han ska försvara. Svd om när terroristen visar sig vara blond, Daniel Swedin, Ab med ledare, Emanuel Karlsten om att älska mänskligheten
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,