söndag 24 juli 2011

En sorgesöndag och tankar om ett hårt angrepp



Lyssnar på Jens Stoltenberg som talar vid en minnesstund i en norsk kyrka. Sänds över NRK. Stoltenberg som under krisen i Norge har växt till en stor statsman och landsfader nämner att också han känner många av de döda från Utøya: en föreståndare och en ung lovande AUFare som nu båda har lämnat oss. Det är söndag efter katastrofen. Fortfarande dominerar sorgen. För vissa är fortfarande osäkerheten en enorm plåga om anhöriga som inte hörts av eller ligger svårt skadade på något sjukhus. I Norge, i Sverige och runt om sitter vänner till AUFarna som dog på Utøya.

Det kommer alltid, efter svåra kriser, ett skifte av perspektiv. Sorgen lever självklart i hjärna och hjärta. Men fokuset vrids inte sällan till frågor om hur saker har kunnat hända. Till skuld och kanske till och med straff. Eller möjligen som Jens Stoltenberg redan från timmarna efter dåden har talat om: Om att vi nu måste stärka demokratin, inte minska den. Om att nu prata mer politik, inte mindre! Om att nu ta kampen för varandra och för solidariteten.

Just där har några redan börjat tvivla. "Gör inte poliitk av detta" säger en del, och mest illamående blir jag av Sd-företrädares reaktioner. Nej. Här ska inte göras partipolitik i termer av att deltagande och medverkan i sorgearbete begränsas. Det är och måste vara självklart att rätten att sörja och gråta efter något som detta gäller alla, efter vars och ens känslor. Det är inte politik i form av något kallt beräknande av möjliga röstprocent eller att kriser ger god jordmån för att värva medlemmar! Absolut inte. Men du som en sekund ifrågasätter att det som har hänt i Norge har med politik att göra. Tänk till en gång till. Eller läs Anna Ardins blogginlägg om att det visst handlar om politik. På Aftonbladets ledarblogg skriver Anders Lindberg:
PM Nilsson skriver på Newsmill att Fremstrittspartiet, Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti nu har ett särskilt ansvar att fördöma terroristattacken i Norge.  Jag tycker inte det räcker.
Hetsen mot muslimer. Mot det mångkulturella samhället. Hetsen mot AUF och andra vänstergrupper är inget norskt fenomen. Det finns i hela norden. Och det måste få ett slut. För det har vissa större ansvar än andra.
Attackerna av Anders Behring Breivik riktades mot AUF och därmed mot den norska socialdemokratin. I dokument och dagbok verkar ABB ha verkat utifrån teorin att den socialdemokratiska rörelsen måste "mötas" /stoppas direkt i ungdom/barndom. Därav det skrämmande dödanet på ön. ABB har genom bombattentatet i Oslo slagit till mot det noska samhället och mot dess politiska ledning, i dag företrätt av norsk socialdemokrati. Att påstå att det skulle vara irrelevant i sammanhanget är bara inte möjligt.

I skrivande stund lyssnar jag på ett steg som lär följa mer framöver. Det är Expos medarbetare som intervjuas i NRK om Anders Behring Breiviks dagboksskriveriet men också kopplat till värderingsgrunder som ABB har rört sig i. ABBs idéer drog sina värderingar och tankar till en fasansfull praktisk handling. Ingen kan med fog påstå att mer "etablerade rörelser" som Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet ställer upp på dåd som en del i kampen. Men, som Expo-företrädaren framhöll, har Anders Behring Breivik kännt dessa högerpartiers värderingar ligga väldigt nära de egna och anslutit sig. (för att sedan lämna därför att han upplevt "kampen" som alltför lam)

Nar jag och många andra följer Jens Stoltenbergs och andra uppmaning att prata mer politik och att slåss ännu mer för solidaritetens värderingar kommer säkert många att följa. Och visst är alla partier och medborgare välkomna i det arbetet. Däremot tror jag inte att alla vill vara med. Kampen mot främlingsfientlighet, rasism och för ett solidariskt Sverige, Norge, Europa och världen kommer att tas av väldigt många, av de flesta men inte av riktigt alla. De som ställer sig utanför kommer att möta motstånd, politiska argument och får finna sig i att granskas. Det var viktigt långt före de förfärliga händelserna i Norge och har verkligen verkligen inte minskat efteråt.


Mer att läsa: DN; Peter Wolodarski, DN om erkännande,  AB, Jan Guillo, AB ledare, Expo, DN om ny polisinsats, Svd, Svd om dagbok,
- Håkan Juholt om händelserna i Norge.

Skriv på VGs upprop "hand i hand"

Fler som bloggar: Cattis, Roger Jönsson, Rebellabloggen, Jämlikhetsanden, Högbergs tankar, Ulf Bjereld,
Enmansutredningen,


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,