måndag 25 juli 2011

Förpassa hatretoriken bort från svensk politik

Förmodlingen surnar Sverigedemokraternas Ledare, Åkesson, till ordentligt idag. Hela det jobb han har lagt ner på att putsa partiet så glänsande vackert för att kunna smörja sig in i riksdagen riskerar att falna och smutsas ner. Den norske massmördaren Anders Behring Breivik har i sitt så kallade manifest lyft fram Åkessons parti som ett mycket gott exempel. Breivik menar, enligt DNs papperstidning, att Sd "fångat de flesta svenskars oro för landets invandrings- och integrationspolitik".

Idag har också Aftonbladet en viktig ledare där Anders Lindberg tar upp den politiska omgivning i vilket de tragiska dåden i Norge planerades och genomfördes. Hans slutsats är viktig också till svenska folket:
Bästa sättet att hedra de som dog i ­fredagens terroristattack är att gemensamt ta ansvar för att förändra det ­politiska klimat som gjorde hatet möjligt.
Det hatet, det vet några av oss bloggare, finns på nätet. Det hatet kommer som på beställning efter inlägg som det jag nu skriver. Det hatet drabbar enskilda och grupper, ibland brutalt och direkt. Kanske mer ofta i form av diskriminering och främlingsfientlighet. Det hatet spelar på och byggs upp genom att ställa grupper mot grupper, genom att utgå från att vissa är mindre värda en andra. Det hatet och det föraktet förklarar att en riksdagsledamot för Sd direkt efter explosionen i Oslo började insinuera vilka grupper som låg bakom. Det är sannolikt också ett sådant hat men betydligt mer tillslipat och nedtonat, som får Sd-ledaren att hylla denna sin riksdagsledamot, Kent Ekeroth. På samma sätt är det nog ett sådant hat mot vissa gruppers om får SDs Åkesson att inte ta avstånd från en Sd-medlem och fullmäktigeledamot i Trollhättan som kallat en viss grupp människor för "gräshoppor".

Relationen mellan hatets ideologier och de nu riksdagsinvalda Sverigedemokraterna har illustrerats mycket brar av partiets tidigare ledare i Filipstad. En man som varit engagerad nazist men som kommit till insikt om att det är en föga framgångsrik etikett om man vill påverka. Mannen som beskrev partiets uppgift som ungefär att försvara Sverige mot hotet mot traditioner. Som julafton och midsommar...

I tidigare inlägg har jag markerat att jag inte för en sekund tror att vare sig Åkesson eller andra i partiets riksdagsgrupp ger stöd åt terrordåd. Men viktigt är att se att det politiska samtalet påverkar. Att nu följa Jens Stoltenbergs råd om att prata mer politik, stärka demokratin, stärka solidariteten och satsa mer på unga som vill påverka samhället är oerhört viktigt. Att väljarna i kommande val samtidigt förpassar partier som talar om en del folkgrupper som "gräshoppor" långt bort från riksdag och lokala församlingar känns i det perspektivet också oerhört viktigt.

Mer: DN1, DN2, Michael Granstedt, Krassman, Sebastians tankar, Martin Moberg, Mitt i steget, Röda Berget, Emanuel Karlsten,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,