fredag 22 juli 2011

Norska katastrofen och vår sårbarhet

En friidrott från Monaco som säkert är intressant och spännande på många sätt. Men händelserna i Oslo tar över tankarna och fokuset. En tidig middag på en restaurang i Huddinge där en måsunge tar över fokuset från matavnjutningen. Ungen har kanske trillat ur boet. Över centrum flyger de vuxna måsarna för att följa den lille ungens vandringar fram och tillbaka på Sjödalsvägen. Nästan i kryss mellan förbipasserande bilar. En måsunge, så utsatt och så ömtålig. Så beroende av tryggheten från det hemmabo den har trillat ut ur. Och så känsliga och utsatta känns det som om vi människor också kan vara denna fredag.

Flera har dödats av explosionen i Oslo. Samtidigt kommer uppgifter om fyra döda vid norsta SSU, AUF.s läger på Utøya utanför huvudstaden. När detta skrivs har Expressen uppgifter från "ögonvittnen" om 30-talet döda. Det verkar väl mycket troligt att de två händelserna hänger ihop. Aftonbladet skriver om det senaste:
Precis efter klockan 19 grep polisen en misstänkt skytt. Enligt NRK handlar det om en man med nordiskt utseende.
Oavsett vad, vem eller varför är dagens händelser i Oslo och Utøya djupt tragiskt. Det tog ett tag innan det blev klart att det handlade om ett attentat. Redan innan polisen gav besked pekades vissa grupper ut på Twitter som gärningsmän. Ett sätt att utnyttja en tragisk situation på ett helt ovärdigt sätt!

Terrorns ansikte har åter nått oss och vår närhet. Just nu ser jag uppgifter på twitter att polisen bekräftar en koppling mellan den gripne för skottattentatet vid AUF-lägret och bomben i Oslo. Kanske är det en enskild persons illdåd. Kanske en del av något större. Det känns oavsett vad, som om mänskligheten är som en skör måsunge utelämnad till att omgivningen uppträder utan hotfullhet. Mer kommer att skrivas och bloggas om Oslo-händelsen framöver. Men jag, som väldigt många, vill veta vad som egentligen har hänt, hur många som har skadats och till och med dödats och om det går att ge någon som helst förklaring. I väntan på det, en helt ofokuserad titt på friidrott, en tanke på kvällens sårbara måsunge och en handfast kramp i hjärteroten därför för att sårbarheten har kommit väldigt nära oss i kväll. Igen!

Mer att läsa: SvD, SvD minutrapportering, SvD om AUFs läger, AB1, AB2, DN1, DN2, DN3, DN4, Exp,

Fler som bloggar: Peter Högberg, Roger Jönsson, Martin Moberg, Sebastians tankar, Mattias Lundbäck, Beelzebjörn, Carl Bildt,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant  

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,