söndag 24 juli 2011

Rättvisans gång och marknadsföring av ondskans idéer

I skrivande stund samtalar man i NRKs direktsändning om hur vuxna i Norge ska förklara helgens händelser för sina barn. Jag beundrar alla som tar den oerhörda utmaningen och som ändå försöker förklara och försöker belysa det som vi alla har svårt att hantera själva. I alla fall jag själv.

Två andra nyheter idag gav mig obehagets ilningar genom kroppen. Dels NRK som under dagens sändningar har analyserat material och "manifest" från Anders Behring Breivik. Det verkar som den norska massmördaren ser de liv han har släckt och den skadegörelse han har orsakat för lång tid framöver som något av en parantes. Det centrala i attentaten är att marknadsföra de idéer som ABB har om det mångkulturella Europa och om "skadorna" med det mångkulturella. ABB är själv en "korsfarare" med uppgift att stoppa utevcklingen i en kamp som kommer att pågå länge, fram till 2083. Jag väljer att inte länka till eländet men för den nyfikne är det bara att googla på ex 2083, på namnet A European Declaration of Independence eller läsa Emanuels ordmoln.

Den andra nyheten idag var att attentatsmannen önskade en öppen rättegång. I en rättsstat som Norge har även Anders BB rätt till en advokat och en öppenhet i processen. Det är omistliga principer i ett modernt samhälle. Men principer som är till för att göra gott kan också föra med sig negativt. Det verkar som om just öppenheten i prövningen av brotten har varit en lika viktig kanal för gärningsmannen att marknadsföra idéerna som själva terrordåden.

Så, vi som inte en sekund är beredd att erkänna de mörka idéer som massmördaren i Norge så gärna vill sprida: Hur kan vi göra medvetna val i nyhetsförmedling, i aktiviteter på sociala medier och på annat sätt se till att gärningsmannens önskningar om tankegodset spridning kan begränsas så mycket som möjligt? Var och en har självklar rätt till yttrandefrihet. Åter: Självklart en rätt. Men även jag har ett ansvar för hur jag använder den. Hur gör jag bedömningar i mitt skrivande, talande och nyhetsförmedlande som kanske hellre går emot Anders Behring Breiviks önskemål än blir ett sätt att "medlöpa" (medvetet eller omedvetet)

Journalisten Emanuel Karlsten hann före mig med tankar om detta och inte minst analyserar han på Svt debatt hur medierna de senaste dagarna redan har gått i en fälla. Allt material som har använts är noga förberett av terrormannen själv. Alla uppgifter är tillrättalagda och all information ordnad till att bli en central del i ABBs "PR-verksamhet" som omsluter terrormorden och bomddådet. Var och en som är "aktör" i medier och sociala dito, bör nog tänka till över detta inför de fortsatta rapporteringarna från händelseutvecklingen i Norge.

För det handlar inte heller om journalistiska principer och yttrandefrihet. Hur mycket vi alla än förstår att terrorangreppen i Norge säkert fördöms av de flesta så ligger de tankar som terrormannen själv har som utgångspunkt för dåden i samma politiska "härad" som de främligfientliga krafter som agerar också i vårt land, också i svensk riksdag.  Jenny Lindahl twittrade om ett citat från Fremskridspartiets ledare. "Lika illa som det som hänt, är att medierna försöker hävda hans politiska hemvist i Frp" lär den norska partiledaren för Norges egna "Sverigedemokrater" har sagt enligt Jenny. Det där med "lika illa" är måhända att ta i. Grovt!

Precis som detta uttalande finns en rad uttalanden från svenska Sverigedemokrater som inger oro. Inte alls en tro från min sida att partierna Sd eller FrP nu står för en direkt våldslinje. Men utan någon som helst tvekan innehåller delar av Anders Bering Breiviks tanke- och idégods samma budskap som dessa två partier. Den som till äventyrs tvekar kan söka av nätet och jämföra eller exempelvis ta tel av Expos analyser.

Det vidriga i Norge ska nu få sitt rättsliga efterspel. Förhoppningsvis markerar alla partier nu sitt avståndstagande från främlingsfientlighet, hat mot socialdemokratin, "marxism" eller de islam-hat som bygger upp mycket av den yttersta högerns engagemang. Norge kommer att jobba stenhårt för öppenhet, för ett ökat politiskt engagemang och för värderingar om solidaritet. Sverige måste göra sitt!

Mer läsvärt i Expressen,
Fler som bloggar. Emanuel Karlsten om medierna, om ett manifest och om SD-utspel.
Beelzebjörn, Roger Jönsson om extremhögern i centrum av debatten, Lena Sommestad om hatets grogrund och språk, Johan Westerholm om främlingsfientlighet och utanförskap, Röda Berget om en attack mot socialdemokraterna, Thomas Böhlmark om ett socialdemokratiskt sår i själen, Torbjörn Jerlerup om terroristen Breivik, Anna Andersson om attack på demokratin, Anders Ågren, Martin Moberg, Sebastian Stenholm, Olas tankar,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,