onsdag 28 februari 2007

En ljus socialdemokratisk framtid?

Socialdemokratin har en ljus framtid att möta under ett nytt, modernt ledarskap. Det är Lotta Fogdes slutsats i dagens DN-krönika och jag kan i stort dela hennes analys. Det är ett värdefullt bidrag till den socialdemokratiska framtidsdebatt som helt enkelt måste få engagera alla medlemmar och sympatisörer. Det är en debatt som bör och måste får ta större plats än vad som medges vid en extrakongress, där nu mer av grupparbetsfrågor och tämligen intetsägande texter ska vara utgångspunkten inom två områden. Jag inser att det är mer av planeringsskäl än andra...

Däremot kan jag, även om jag i sak inte har några invändningar mot Lotta Fogdes resonemang, se andra områden som måste få ta stor plats i våra diskussioner. Av hennes tre områden delar jag helt och fullt den första. Precis som alla de som vi gärna vill ska rösta på oss måste vi har fokus på välfärdens kvarvarande brister, otillfredsställda behov och ha lösningar om detta mer än att debattera driftsformer. Däremot finns det områden, som tex vad gäller akutsjukvården, där driftsformen verkligen avgör tillgängligheten och där andra intressen gärna vill se ändringar. Och där ska vi vara beredda att försvara ALLAs rätt. Vi måste också kunna göra som Odd Engström ofta betonade. Hålla två saker i huvudet samtidigt. Under vårt tid vid makten på olika nivåer har vårt fokus ofta varit på antal platser, antal kronor och antal barn i kö eller äldre som väntar på boendeplats. Viktigt för att möta behov men där har vi ibland tappat samtalen om kvalitet och innehåll när vardagens aktuta problem har måst hanteras. Och som LF också lyfter fram. Vi måste ut från systemförsvarandet som ibland sätter en alltför stark prägel på våra samtal.

Visst är partiets framtidslösningar mot fusk och för bättre företagarvillkor angelägna. Däremot skulle jag hellre se en annan av krönikans meningar som vår utgångspunkt. I stället gäller det att formulera en egen berättelse om vad ett socialdemokratiskt Sverige av i morgon handlar om. Här finns några områden där jag gärna ser en sosseoffensiv inför framtiden:

Alla ska med.
Det går bra för Sverige. Hög tillväxt. Vi får mer resurser till ökad välfärd, om vi fördelar den så. Däremot är det inte självklart att alla, jag menar just alla, får plats på resan. Där har socialdemokratin ett särskilt stort ansvar. Att bryta storstädernas segregation, att bryta inkomstskillnader och skillnader i hälsa, att bekämpa diskrimineringen i samhället och att ta fler och snabbare steg i jämställdhetsarbetet måste vara centrala uppgifter för oss.

Det gröna folkhemmet. Att gå vidare med den gröna visionen är förvisso miljöpolitik men vi ska inte slarva bort den styrka som ligger i helheten. Där miljöomställningen driver tillväxt och företagande. Där vi lyfter upp samhällsplaneringen, av städer och bostadsområden, till något större och finare än vad det ibland setts som. Och gärna för mig: Väck upp kvinnoförbundets "Kvarteret framtiden" igen... som av någon anledning "dödats" av tidens gång. Bostadssektorn påverkar nästan alla miljömål och berör nästan hälften av energikonsumtionen. Därför får vi inte tappa den samsyn som är så viktig mellan energi, miljö- och klimat och bostadsfrågorna.

Delaktighet och inflytande: Var och när dog partiets intresse för hur inflytandet och delaktigheten ska stärkas på arbetsplatserna? Det var länge sedan vi var tydliga på det området. Kanske det kraschade i eftersvallet av löntagarfondsdebatten eller i krisbekämpningens tidevarv. Möjligen så. Men det hindrar inte att frågor om hur människor, alla, ska få större delaktighet och inflytande på sina arbetsplatser, i sitt bostadsområde eller som aktiva i politiken, tillhör det som måste vara bärande delar i den socialdemokratiska framtidsberättelsen.

Det finns en avgörande skillnad mellan det socialdemokratin nu måste göra och det moderaterna har genomfört. Vi gör det med utgångspunkt från de värderingar och idéer vi har och alltid har stått för men som ska moderniseras. Moderaterna gör det efter en insikt om att de egna idéerna inte har stöd hos väljarna. Eller med Reinfeldts ord: Tidsskalan är mycket viktigare än höger-vänsterskalan. Vi ger fel signaler när människor tror att vi vill riva upp allting genast". (svd 10/10-2003) För visst är vår egen dröm om framtiden det som ska styra. Men den blir tydligare om den kan ställas emot det som är motståndaren. Och även om motståndaren nu talar med samma ord så ligger andra intressen bakom i skuggorna. Det ska vi också lyfta fram.
P
(för den intresserade har jag tidigare skrivit om partiets framtidsdebatt, bla här och här.

Andra bloggar Intressant om: , ,